Håb for kræftpatienter, der får stoppet deres sygedagpenge

04-07-2016
Kræftens Bekæmpelse har jævnligt kontakt med patienter, der er frustrerede over, at kommunen stopper udbetalingen af deres sygedagpenge. Men et svar fra Ankestyrelsen giver nyt håb til disse patienter. For noget tyder på, at kommuner tolker loven for stramt.

- Vi mener ikke, at der længere kan herske nogen tvivl om, at kræftpatienter, der fortsat er i behandling, har ret til sygedagpenge, konkluderer Laila Walther, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, på baggrund af at svar fra Ankestyrelsen.

Patienter, der stadig er i behandling for deres kræftsygdom, får stoppet deres sygedagpenge. Det samme sker for patienter, der fortsat er for syge til at arbejde på grund af deres kræftsygdom. Det fortæller Laila Walther, chef for Patient- & Pårørendestøtte i Kræftens Bekæmpelse.

Her taler rådgiverne både på Kræftlinjen og i kræftrådgivningerne så godt som ugentligt med frustrerede kræftpatienter, der er bekymrede for deres økonomiske situation.

- Det kan være et voldsomt pres at skulle spekulere på, hvordan man får til dagen og vejen samtidig med, at man kæmper mod en kræftsygdom. I den situation har man brug for ro, og derfor bekymrer situationen os, siger Laila Walther.

'Livstruende, alvorligt syg' – hvad betyder det?

Kræftens Bekæmpelse har derfor henvendt sig til Ankestyrelsen, der behandler klager over de kommunale afgørelser. Problemet ligger i en formulering i en ny forlængelsesmulighed, der blev indført ved den nyeste reform af sygedagpengeloven i 2014. Her står, at man kan få forlænget sine sygedagpenge, hvis man er 'livstruende, alvorligt syg'. Og det er den formulering, der volder en del kvaler. For hvad betyder det? Det står der ikke noget klart om i loven, og det er derfor op til kommunerne at skønne på baggrund af den udtalelse, som patientens læge kommer med.

Kommunerne kigger også på Ankestyrelsens såkaldte principafgørelser. Det vil sige, afgørelser der er så principielle, at Ankestyrelsen offentliggør dem, så kommunerne kan bruge dem som rettesnor for, hvilken afgørelse de skal træffe i lignende sager. Og her opstår problem nummer to.

For Ankestyrelsen har truffet en principafgørelse i en sag med en hjertepatient, der fik afslag på sygedagpenge, fordi patienten ikke var aktuelt livstruende syg. Og nu volder ordet ’aktuelt’ yderligere problemer for kræftpatienterne. Konkret betyder det, at kræftpatienter oplever, at kommunen stopper deres sygedagpenge, fordi de ikke lige nu er ved at dø af deres sygdom.

- Men det er efter vores mening ikke sådan, loven skal tolkes. Vi mener faktisk ikke, at den pågældende principafgørelse er retvisende i forhold til den situation, som mange kræftpatienter står i, og vi forstår på Ankestyrelsens svar, at det er de enige med os i. Det giver nyt håb til kræftpatienterne, siger Laila Walther.

Man skal ikke være terminal for at få forlænget sygedagpenge

Ankestyrelsen skriver, at kravet om, at man skal være aktuelt syg, skal forstås som en vurdering af, om man aktuelt er syg, og om sygdommen er livstruende - og ikke som en vurdering af, om patienten vil dø af sin sygdom inden for kort tid.

- Vi mener ikke, at der længere kan herske nogen tvivl om, at kræftpatienter, der fortsat er i behandling, har ret til sygedagpenge. Som vi læser svaret, så bør kommunen forlænge sygedagpengene, hvis lægen vurderer, at patienten er syg lige nu, og sygdommen er livstruende, hvilket kræft jo kan være, siger Laila Walther.

Kræftpatienter, der oplever at få stoppet deres sygedagpenge, mens de stadig er i behandling, opfordres derfor til at anke afgørelsen til Ankestyrelsen.

Kræftens Bekæmpelse mener, at der behov for flere principafgørelser fra Ankestyrelsen, der ser på kræftpatienters situation, så kommunerne får en rettesnor i forhold til, hvordan de skal behandle kræftpatienternes sag - og det er Ankestyrelsen enig i.

- Det skal gerne være sådan, at kommuner træffer de rigtige afgørelser fra starten af, så vi undgår de ulykkelige situationer, hvor kræftpatienter bliver nervøse for også at miste deres økonomiske grundlag. Det kan flere afgørelser fra Ankestyrelsen hjælpe med til, siger Laila Walther.

Kræftens Bekæmpelse har nu inviteret Kommunernes Landsforening til et møde, hvor de blandt andet ønsker at drøfte diskutere Ankestyrelsens svar, ligesom svaret er også sendt til foreningen af socialchefer i Danmark, HK kommunal og Dansk Socialrådgiverforening.

Sygedagpenge

Som hovedregel kan man få udbetalt sygedagpenge i 22 uger inden for ni kalendermåneder regnet fra den første fraværsdag. Senest når kommunen har udbetalt sygedagpenge i 22 uger, skal kommunen vurdere, om du er omfattet af forlængelsesreglerne.

Kommunen kan forlænge udbetalingen af sygedagpenge ud over 22 uger:

  • hvis det er sandsynligt, at der kan iværksættes en revalidering, herunder virksomhedspraktik, der kan føre til, at du kan vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked (sygedagpengeperioden forlænges indtil revalideringen iværksættes)

  • hvis det er nødvendigt at gennemføre en virksomhedspraktik for at vurdere din arbejdsevne (sygedagpengeperioden forlænges i op til 69 uger)

  • hvis du er under eller venter på lægebehandling, og du efter en lægelig vurdering skønnes at ville kunne genoptage dit arbejde indenfor 134 uger regnet fra revurderingstidspunktet

  • hvis din sag skal behandles i kommunens rehabiliteringsteam, så de kan træffe afgørelse om ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension (udbetalingen af sygedagpenge kan forlænges i op til 26 uger, indtil kommunen har truffet afgørelse)

  • hvis en læge vurderer, at du har en livstruende, alvorlig sygdom (udbetalingen af sygedagpenge kan forlænges uden begrænsning)

  • hvis du har rejst en sag om erstatning efter en arbejdsskade (sygedagpengeperioden kan forlænges, indtil Arbejdsskadestyrelsen har truffet en afgørelse)

  • hvis du har søgt om førtidspension, kan sygedagpengeperioden forlænges, indtil der er truffet en afgørelse på ansøgningen

Sygedagpenge

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig