Skyldes mine psykiske lidelser senfølger, og hvad kan jeg forvente hos kommunen og jobcentret?

20-03-2019

Spørgsmål 

Hej,

Jeg er i den situation, at jeg for 17 år siden var syg med æggestokskræft og fik 6 omgange kemo — operationer, hvor jeg fik fjernet begge æggestokke.   

Jeg har efter dette taget en uddannelse og passet mit job en del år, men desværre gik jeg ned med stress\depression, dette endte i en fyring og har siden prøvet at komme i job igen, men kan mærke at kroppen ikke kan klare det desværre.

Efter samtale med psykiater, hvor denne gjorde mig opmærksom på, at det var en senfølge af sygdommen jeg var ramt af , skal jeg igang med at snakke med jobformidlingen og kommunen om mine muligheder. Derfor vil jeg gerne høre, hvad jeres erfaringer er, om min situation? 

Svar

Hej,

Tak for dit spørgsmål! Super stærkt, at du har forsøgt dig på bedste vis og klaret dig i lang udstrækning.  

Mine erfaringer med denne slags er meget blandede. Det er svært at vurdere, hvorvidt det kan tilskrives senfølger alene, delvis eller ikke, hvor det måske vil være blandede faktorer, som spiller ind.  I en jobcentersituation vil man med stor sandsynlighed kigge på, hvad der er sket i de seneste 17 år og sammenholde det med dit generelle helbredsbillede, livsforløb og andre komponenter, som har været og kan have haft betydning for din sygemelding på nuværende tidspunkt. Dette fordi, at der ikke har været en reaktion været direkte efter dit kræftforløb. Her er det vigtigt at huske på, at Jobcentret skal kunne dokumentere alt og derfor er forpligtiget til at indhente de nødvendige informationer for at kunne skabe det bedste forløb for dig.  

For at kaste en smule lys over hvad du kan forvente dig, så vil Jobcentret højst sandsynligt først indsamle nødvendig lægelig dokumentation til at belyse din nuværende situation, herunder fra din psykiater og egen læge, samt evt. Indhente ældre lægelige akter ifht. Kræftforløb, såfremt de finder dette relevant.  

Alt afhængigt af de lægelige udtalelser, vil man udforme et forløb, som enten har til formål at tilbagebringe dig på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår, eller afklare dig til arbejdsmarkedet på særlige vilkår (dette værende evt. Fleksjob, førtidspension, revalidering, ressourceforløb mv.). 

 Alt afhængigt af hvordan din kommunens praksis er opbygget, vil det ikke undre mig, at man om muligt vil indlede en jobprøvning/praktikforløb, for enten at hjælpe dig med at genoptræne arbejdsevnen eller for at afklare din reelle arbejdsevne. I sådan en situation vil følgende være en god ting at overveje, således du selv kan komme på banen ifht. fremtidige beskæftigelsesønsker: overvej hvad du selv tænker er realistisk ifht. Fremtidig beskæftigelse, herunder hvor meget du kan arbejde til en opstart (typisk er timetallet 6-9 timer ugen, fordelt over 3 dage med en hviledag mellem hver), hvad du kan arbejde med og hvor du vil kunne arbejde bedst muligt ifht. Funktionsniveau og kvalifikationer. Til dels også have en fornemmelse af, hvad der påvirker dig i negativ retning (dine skånehensyn) og de ting, som kan give dig energi igen.  

Når sådan et forløb afsluttes, vil du enten være “klar” til at vende tilbage på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår eller så har man belyst sagen i tilstrækkeligt omfang, at man vil kunne vurdere og træffe afgørelse ifht. Forsørgelse fremadrettet på evt. Særlige vilkår (fleksjob, førtidspension, mv.) 

Vurderingerne er altid individuelle og konkrete – mine vejledninger, er som selvsagt: vejledende. Det afhænger i stor grad af, hvad der fremkommer i det lægelige og hvordan din situation er. Dette kan jeg desværre ikke udtale mig konkret om på det foreliggende. Jeg håber at ovenstående kan give dig en fornemmelse (i grove træk) om, hvad et forløb ved jobcentret kan udmunde i og indeholde. 

Har du yderligere spørgsmål, eller skulle der dukke noget op i forløbet, så ret endelig henvendelse igen. Såfremt det er mere konkret eller du har brug for en drøftelse, kan du oplyse dit telefonnummer og jeg kontakter dig.  
 
Held og lykke med det, 

De bedste hilsner

Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her