Lægerne overså kræften, og min sagsbehandler forstår mig ikke - hvad gør jeg?

01-05-2018

Spørgsmål

 
Hej

Jeg er blevet anbefalet af en socialrådgiver at kontakte dig. Jeg har det nemmere med enten telefonsamtale eller ansigt til ansigt, men prøver at skrive.

Jeg har haft livmoderhalskræft, der blev opdaget i sommers ved smearprøve, men min gynækolog ringende til mig og fortalte, at det var blevet overset, at der var kræft allerede i den smearprøve for 3 år siden, så i stedet for et keglesnit måtte jeg have fjernet underliv og en masse lymfer. Jeg lagde derfor sag an i patienterstatningsnævnet både i mod den gynækolog, jeg havde dengang, men også mod patologisk afdeling, da jeg jo ikke kunne vide, hvor fejlen var sket.

Jeg fik tilkendt noget erstatning, og sammen med den afgørelsesskrivelse var der et skema, jeg skulle udfylde, og det gav mig problemer. Jeg prøvede at kontakte sagsbehandleren på sagen og høre, hvordan jeg skulle tolke et par af spørgsmålene, og jeg havde et par kommentarer til sagsafgørelsen. Uha, hun blev modbydelig og nedtalende til mig, hun skrev bl.a., at min sygeperiode var 19 dage, hvortil jeg siger, at det kan jeg slet ikke følge. Det er først for nylig, jeg er begyndt at kan leve igen, da lymfødem i underliv, lyske og ben har plaget mig en del og enorm træthed, hukommelsesproblemer osv., hvortil hun svarede, at det må jeg så skrive på skemaet. Som sådan mente hun ikke, det kunne være så stort et problem, så jeg havde krav på svie-/smerteerstatning. Vi gik totalt skævt af hinanden.

Svar

 
Hej,

Hvor lyder det til, at have været et uheldigt forløb for dig – dog dejligt, at du er begyndt så småt at ”leve” igen på trods af sygdom, fejlbehandling og senfølger. Derudover virkelig beklageligt, at de sagsbehandlere du har mødt, ikke har mødt dig, hvor du er. Det, at få sådan en besked, som du har fået, hvilket har bevirket et større indgreb end burde have været nødvendigt, er bestemt en mavepuster, som foruden cancerdiagnose, skal bundfælde sig og accepteres. Jeg håber, at du har nogle at tale med dette om – ellers vil jeg henvise til Senfølgerforeningens Inge Kaldahl, som er psykolog her i Aalborg. Du kan rette telefonisk kontakt til hende ifm. eksistentielle råd og vejledning i livet efter kræft (tlf.: 61 65 93 96) eller se lidt på hendes hjemmeside www.ingekaldahl.dk. Hun har mine varmeste anbefalinger til at takle den psykiske del.

Jeg kan forstå, at du har modtaget en erstatning for, at de overså canceren i den prøve, som du fik foretaget for 3 år siden. Og jeg læser din forespørgsel på den måde, at du ønsker afklaring, om du kan søge yderligere erstatning for evt. svie og smerte, tabt arbejdsfortjeneste mv. Er dette korrekt?

Jeg vil gerne tage kontakt til dig pr. telefon, såfremt det er mere kompliceret end som så, for jeg er ikke sikker på, at jeg læser din forespørgsel helt konkret. Jeg vil gerne give dig den hjælp, som du efterspørger, således du ikke står og føler, at du ikke får svar.

For at besvare det spørgsmål, som jeg tolker ud af din tekst, så forholder det sig på følgende måde ift. svie og smerte samt andre godtgørelser, erstatninger og kompensationer:

Alle mennesker, som bliver behandlet i det offentlige eller private sundhedsvæsen, er i dag omfattet af en offentlig erstatningsordning, som gør det muligt at blive tilkendt erstatning, såfremt man kommer til skade i behandlingssystemet. Man har således mulighed for at få erstatning, hvis man kommer til skade i forbindelse med behandling, undersøgelser eller ved brugen af lægemidler. Man kan både få erstatning for fysiske og psykiske skader. Forsinket diagnosticering af en korrekt skade kan ligeledes medføre adgang til erstatning.

Adgangen til at få anerkendt en patientskade kræver ikke, at der skal være tale om en lægefejl eller behandlingsfejl. Der ydes erstatning hvis en skade er forvoldt på en af følgende måder:

  1. Hvis en erfaren specialist på det pågældende område, ville have handlet anderledes, og skaden derved ville være undgået
  2. Hvis skaden skyldes svigt i teknisk apparatur eller redskaber som er brugt ved behandling eller undersøgelse.
  3. Hvis der som følge af en undersøgelse eller behandling indtræder komplikationer som er mere omfattende end hvad en patient med rimelighed må tåle eller
  4. Hvis skaden kunne være undgået med en anden behandlingsteknik eller metode som ville have været lige så effektiv.

Kravene for at få anerkendt en patientskade er forholdsvis beskedne og kræver alene, at man ikke har fået den bedst mulige behandling og derfor har pådraget sig en skade.

 
Såfremt det i din sag kan dokumenteres, at en af operationerne ikke var den bedst mulige behandling, eller måske nok mere sandsynligt; at den manglende diagnosticering, første gang du var på sygehuset, er den væsentligste årsag til, at det ikke har været muligt at operere din arm, så den i dag fungerer optimalt.

Såfremt du er berettiget til erstatning fra Patientforsikringen, kan du få erstatning for helbredelsesudgifter, godtgørelse for svie og smerte, eventuelt varigt mén, tabt arbejdsfortjeneste, samt erstatning for eventuel nedsat erhvervsevne.

Ulykkesforsikring
Derudover er du muligvis berettiget til dækning gennem din egen ulykkesforsikring. Her vil du normalt kunne få dækning for helbredelsesudgifter, samt godtgørelse for eventuelt varigt mén.

Pensionsselskab
Sidst, men ikke mindst, har du muligvis en pensionsforsikring, gennem dit pensionsselskab, hvor du kan være berettiget til en invaliditetserstatning (typisk som en løbende ydelse), men det forudsætter at din erhvervsevne vurderes nedsat med minimum 1/3 eller 1/2, alt efter betingelserne i netop dit selskab.

Du kan selv udfylde en anmeldelse til Patientforsikringen mv., men jeg vil råde dig til at kontakte en advokat med henblik på anmeldelse til henholdsvis patientforsikring, ulykkesforsikring og pensionsselskab. På den måde sikrer du dig, at du får den erstatning, du er berettiget til. Du kan ydermere få gratis juridisk rådgivning ved den sociale retshjælp på tlf.: 70 22 93 30, dog er dette ikke direkte sagsarbejde, men ganske kyndig vejledning af jurister og juriststuderende.

Jeg håber, at du finder ovenstående brugbart.
 

Med venlig hilsen

Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her