Kan min kones angst være opstået pga. kemobehandling?

12-12-2018

Spørgsmål 

Hej,
Jeg skriver som pårørende til min hustru, der i øjeblikket er i behandlig for brystkræft. Når man taler om senfølger, kan jeg forstå, at der tales om følger efter behandlingen, men jeg tænker, at de er opstået grundet behandlingen?

Jeg tænker det, da min kone i forbindelse med opstart af kemo behandlingen har udviklet angst, der i stor grad virker invaliderende på hendes trivsel og generelle liv.

Kan dette, angst være opstået på grund af kemobehandlingen?

Svar

Hej,

Tak for dit spørgsmål og beklager den lange svartid her over jul og nytår. Dit spørgsmål er i den grad relevant, for senfølger er et begreb, som dækker flere nuancer: herunder ikke kun fysisk sygdom, men i den grad også psykiske belastninger som følge af sygdomsforløb. Din opfattelse af senfølger er korrekt, men det er ikke alle senfølger, som kommer direkte efter behandlingen – nogle kommer undervejs.  

Der er en god rapport udarbejdet her:

https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/8/7388/1529311425/kb_senfoelger_opslag.pdf 

På side 10-11 beskrives hyppige senfølger på en billedeoversigt og her finder du også angst. 

Din kones angst kan derfor sagtens være senfølge fra kræftforløbet, men ikke en direkte afledt “bivirkning” af kemobehandling som sådan. Kemo giver ikke angst, men selve situationen og oplevelsen af at være diagnosticeret med en livstruende og alvorlig sygdom kan udløse angst. Det er ikke abnormt, at udvikle angst under sådan et forløb. Angsten kan være forankret i forskellige temaer, hvor det kan være decideret sygdomsangst, dødsangst, generel angst mv. Det kan være, som du også nævner det, meget invaliderende for den pågældende og dennes omgangskreds.

Der findes psykologer tilknyttet Kræftens Bekæmpelse, som tilbyder forløb (både gruppe, familie og individuelt), hvor man kan få hjælp til at takle angsten. 

Derudover kan man søge tilskud til psykologhjælp via egen læge, hvor man kan få tilskud til 12 psykolog samtaler ved privatpraktiserende psykolog, som er med i ordningen under den offentlige sygesikring. Her skal man i dialog med egen læge, som laver henvisningen.

Endvidere er der tilknyttet psykolog, Inge Kaldahl, til Senfølgerforeningen som yder gratis råd og vejledning. Hun har base i Aalborg og kan træffes på tlf. 61659396 eller inge@kaldahl.dk.

Jeg håber at ovenstående kan hjælpe dig/jer. Al held og lykke med behandlingen og det videre forløb. 

De bedste hilsner,

Rebecca  

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her