Kan det passe at min kæreste ikke kan få støtte fa kommunen til lymedrænage?

25-10-2018

Spørgsmål 

Hej,

Min kæreste lider af meget svære senfølger fra både kemo og stråler, efter Leukæmi, som han havde som 19 årlig. Han er nu 37 år og kræftfri.   

De sidste par år er det gået stærkt ned af bakke, med nerverne i hans ben, hvilket gør det svært for ham at gå. Vi er begge indstillet på at han måske ender i kørestole på et tidspunkt. Her ender pinslerne så ikke.  

Nu er hans ben begyndt at hæve og blive fyldt med væske, som vi snart har forsøgt alt for at lette. Han er begyndt at gå til en massør som er specialist i lymfedrænage, og det hjælper ham. En behandling vi selv betaler da lægen ikke vil/kan give en henvisning og kun taler om vanddrivende medicin. Da min kæreste allerede i forvejen døjer med konstant vandladning, tør han ikke begynde på medicin, da det vil gøre hans liv til et toilethelvede. 

Massøren har talt om en lymfedrænage maskine, som han kan bruge hjemme, men vores læge har netop oplyst os om at kommunen ikke vil bevilge ham sådan en maskine på nuværende tidspunkt.

Massøren siger at vi skal blive ved med at presse på, men hvad er dit råd?  

Min kæreste har fuldtidsarbejde og er den sejeste person jeg nogensinde har mødt. Han klager sig aldrig, men fordi han ikke klager sig, betyder det så at han skal overses af systemet og ikke få den hjælp han desperat har brug for? 

Svar


Hej,

Tak for dit spørgsmål. Han lyder bestemt som en, der har ben i næsen - stærkt!  
 
Ifht. Bevilgning af hjælpemidler i hjemmet må jeg være ærlig, at oplyse, at det ikke er noget, som jeg har stor berøringsflade med. Der findes forskellige indgangsvinkler, men vil jeg tage kontakt til handicap-området i jeres kommune og forhøre jer. Jeg kender ikke sundhedsystemets regler og rammer ifht. bevilgning af den slags, men jeg ved, at handikapforvaltningen er en start og et sted at komme ind.  

Jeg tænker umiddelbart, at det er vigtigt, at i har professionelle behandlere – aller helst en lægefaglig person – til at udtale sig om behovet for sådan en slags maskine. Der findes nemlig mange behandlingsformer, som jeg på det foreliggende tænker skal afprøves før, at man vil vurdere, at sådan en maskine er nødvendig.  Dette er ikke fordi, at jeg ikke synes det er en god ide, men.. Tankegangen i juridisk og kommunalt øjemed er for det meste, at såfremt man kan komme problemet til livs med midler, som kræver minimal indgriben, så er det førsteprioritet.

På den måde laver man en “trappeformet” afprøvning af virkemidler, for at se hvor stor indgriben der skal til før det har brugbar effekt. På den måde skal alt andet være afprøvet før man investerer og iværksætter større projekter. Det kan også være, at det ikke er tilfældet, hvorfor jeg vil råde jer til at tage fat i kommunen eller tage kontakt til sygehuset og forhøre sig om deres erfaringer.  
 
Jeg håber, at I finder det brugbart i jeres videre færden, selvom jeg ikke ved så forfærdelig meget herom. Jeg håber hverdagen kan lettes så vidt muligt for jer, men om ikke andet, så er det stærkt gået.  
 
God jul og nytår til jer, når i kommer så langt.  

Al held og lykke,

Med venlig hilsen

Rebecca 

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her