Jobcentret vil stoppe mine sygedagpenge, men ingen ved, om følgevirkningerne efter min kræftbehandling aftager - hvad gør jeg?

19-04-2018

Spørgsmål

 
Kære Rebecca Lykke

Min søster har HER2-positiv brystkræft med spredning til lymfekirtlerne og har flg. senfølger: hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed, ledsmerter, lettere hjerteforstørrelse, lymfødem.

Jeg henvender mig ifølge aftale med min søster på hendes vegne. Mine spørgsmål vedrører jobcentrets påtænkte ophør af sygedagpenge med efterfølgende opstart af jobafklaringsforløb uden støtte fra rehabiliteringsteam. De finder, at ingen af forlængelsesbetingelserne i sygedagpengelovens § 27 kan opfyldes. 

Hun har været igennem et langstrakt behandlingsforløb, hvoraf behandling i form af operation, kemobehandling, herceptin og strålebehandling er gennemført. Hun er p.t. i behandling med antiøstrogen. Hun har en lang række følger af behandlingerne, og p.t. er det ikke muligt at vurdere, hvorvidt disse aftager. 

På grund af min søsters nuværende tilstand er der efter min vurdering ikke det fornødne grundlag til at vurdere, om, og på hvilke vilkår, hun kan vende tilbage på det ordinære arbejdsmarked. Det kan således ikke p.t. vurderes, om revalidering, fleksjob mv. er det rette "spor" at køre efter. 

Har du mulighed for at rådgive om, hvad vi over for jobcentret kan gøre gældende? 

På forhånd mange tak for din rådgivning/hjælp. 

Med venlig hilsen 

Søsteren

Svar

 
Hej,

Det lyder til at have været (og fortsat være) et forløb i udvikling, hvor der fortsat ses muligheder for din søster ifm. behandling, restitution og arbejdsmarkedet.

Ift. jobcentrets vurdering af manglende forlængelsesmuligheder jf. §27, må jeg erklære mig enig i deres vurdering. Dette på baggrund af, at forlængelsesmulighederne på sygedagpenge i høj grad bærer præg af, at der skal foreligge et tidsperspektiv eller en konkret beskrivelse af, at funktionsnedsættelsen er af sådan et omfang, at arbejdsevnen er truet (der findes syv muligheder for forlængelse, dog på det foreliggende ikke nogle, jeg tænker er relevante at uddybe foruden de førnævnte).

I dette tilfælde ses alle muligheder fortsat åbne, idet din søster netop er afsluttet et opslidende og længerevarende sygdomsforløb, hvor der ses behov for restitution. Dette for at give kroppen og sindet mulighed for at ”komme i kadence” igen. Dette særligt vigtigt ift. senfølger efter både stråle- og kemoterapi, hvor der ses mulighed for forbedring i udtalt de første 2 år, og op til 5 år efter endt behandling, før det kan vurderes, hvorvidt der er tale om kronisk tilstand. Derudover kommer en ny tilværelse som ”kræftfri”, et efterspil af en livstruende sygdom og en redefinering af sin eksistens – dette fortjener udtalt også sin tid til at bundfælde sig.

I takt med at hun med tiden vil opleve, at kroppen og sindet finder et leje, vil hun både fysisk og psykisk blive bedre i stand til at føle sig selv, hvorfor jobcentret skønner, at der på nuværende tidspunkt ikke kan træffes afgørelse om det ene eller andet, samt at det ses uhensigtsmæssigt at sætte noget i værk, hvorfor man vælger at bevilge jobafklaringsforløb, således hun får tiden hertil, samt hvis der skulle opstå behov for indsats, vil man kunne foranstalte de nødvendige indsatser.

Lige med hensyn til sygedagpenge opstår der ofte en udfordring ift. at jobcentret skelner mellem at være syg efter sygedagpengelovens bestemmelser og være uarbejdsdygtig – begge dele bevirker, at du ikke kan stille dig til rådighed for arbejdsmarkedet. Du kan jf. sygedagpengeloven sagtens være uarbejdsdygtig, men ikke opfylde bestemmelserne for at modtage sygedagpenge – hvilket er tilfældet her.

På nuværende tidspunkt skønnes det, at din søster kan vende tilbage på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår efter restitution lige så vel, som at hun har begrænsninger i funktionsevnen, der bevirker, at hun skal afklares til evt. revalidering, førtidspension eller fleksjob. Endvidere skønnes det, at hun har brug for restitution efter sit sygdomsforløb, således hun aktuelt er uarbejdsdygtig. Derudover kan der ikke gives et tidsperspektiv, en konklusion eller sikkerhed på hverken det ene eller det andet, hvorfor muligheden er jobafklaringsforløb.

Jeg håber, ovenstående kan bruges og ønsker din søster al held og lykke fremadrettet.
 

Med venlig hilsen

Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her