Jeg har svie i skeden under samleje, er det normalt efter kemoforløb?

28-05-2024
Sexolog Else Olesen har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Efter endt kræftforløb med kemo i 2021. Har nu førstegang samleje efter 3 år. er 53 år.  

Er fugtig nok, men følger en lidt svigen i skeden længere oppe. Obs. Bruger ingen antihormon piller.  

Er det normalt efter kemoforløb?   

Svar:

Kære dig. 

Det er helt almindeligt at opleve svie oppe i skeden ved samleje efter et kemoforløb. Mange oplever at slimhinderne i skeden bliver tyndere, og mere sarte efter et kemo forløb, uanset hvilken type kræft man er i behandling for. 

Det kan være en fordel at bruge hormonbehandling, men ved nogle kræfttyper er hormonbehandling ikke en mulighed.  

Der vil jeg anbefale at man finder en god silikonebaseret glidecreme til brug ved samleje, Silikonebaseret fordi den beskytter slimhinderne bedre end en vandbaseret, og den har en mere længerevarende effekt. Samtidig med at den ikke kommer til at virke klistret.   

Derudover kan man dagligt smøre udvendigt på kønsorganerne med en fed creme. Denne kan være med til at give fugt til området, samt vil massagen når man smører det på være med til at stimulere blodcirkulationen i området og gøre slimhinderne/huden mere smidig. 

Man kan også kombinere med en vibrator som man kan bruge til indvendig massage i skeden. Vibrationerne vil stimulere blodcirkulationen i og omkring skeden, så slimhinderne bliver bedre fungerende og man lettere kan lubrikere.  

Endelig kan men bruge en OHNUT painbuffer. Det er ringe i blød sikilone som sættes omkring penis for at mindske penetrationen. Dvs forhindre den dybe penetration, samtidig med at penis bliver stimuleret.  

Jeg håber at du kan bruge mit svar.   

Bedste hilsner 
Else O