Jeg har svært ved at klare en hel arbejdsdag efter mit kræftforløb. Hvordan forholder jeg mig?

21-03-2019

Spørgsmål 

Hej,

Hvordan forholder jeg mig? Jeg har svært ved at klare en hel arbejdsdag - jeg havde tyktarmskræft i 2015. 

Svar

Hej,

Tak for dit spørgsmål, som velsagtens er meget bredt, hvorfor jeg forsøger at besvare ligeså.  

Jeg vil først og fremmest råde dig til at italesætte dine udfordringer. Dette i første omgang overfor din arbejdsgiver, for at forsøge på at skabe dialog om evt. ændringer i dine arbejdsopgaver/mødetider/funktioner mv., såfremt dette er muligt. I bedste fald, vil små omstruktureringer kunne gøre en kæmpe forskel og give god mening for både dig og arbejdsgiver. Dette kan være skånehensyn overfor nogle af de arbejdsopgaver, som dræner dig særligt, omplacering, hvilepauser, ændringer i mødetid mv., - det kan også være en permanent nedgang i arbejdstid, såfremt det er muligt for dig på pågældende arbejdsplads.  

Det vil altid være at foretrække, at arbejde ordinært - dette både foranstaltningsmæssigt, men i særdeleshed også økonomisk. (ordinært arbejde falder under betegnelsen for alt beskæftigelse, hvor du er selvforsørgende og arbejder 21 timer og derover) Er dette ikke muligt – hvilket kan skyldes mange ting – vil jeg råde dig til, at opsøge din egen læge og italesætte de udfordringer, som du oplever.  

Ved samtalen med egen læge, vil du også sikre dig et dokumentationsgrundlag for, at du ikke fungerer optimalt på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår, hvilket vil kunne anvendes i en evt.  sygemelding og afklaring af arbejdsevne fremadrettet, såfremt dette bliver nødvendigt.  

Inden der overvejes en sygemelding, vil jeg råde dig til at overveje om der er andet slags (ufaglært) arbejde, som du tænker, at du vil kunne varetage uden problemer. Vil du kunne stille dig til rådighed for andet slags arbejde, vil det være oplagt at “sadle om” og træffe en beslutning om, at ens arbejde skal være foreneligt med de fysiske og psykiske kapaciteter og nødvendigvis ikke skal/kan være ens “ønskejob” eller ønske situation. Det handler i bund og grund om, at du bør overveje hvad der giver mening for DIG og for DIN livskvalitet, samt forsøge at være realistisk omkring hvad du KAN og ikke blot forholder dig til, hvad du gerne VIL – de to ting kan ofte være meget forskellige og årsag til, at du enten knokler for hårdt på, for længe - eller ikke ser mulighed i andre veje, som et evt. brancheskift. 

Brug evt. Din fagforening til at støtte dig i dette eller opsøg en psykolog, erhvervsvejleder, din egen læge mv., for at hjælpe dig til at få overblik over din situation og på dine tanker. Det kan ofte være en stor hjælp.  Kan du se dig selv arbejde et andet sted, som noget andet og have mere overskud i din hverdag både fysisk og psykisk - så er det vejen frem. Er dine udfordringer så tunge og invaliderende, at du har behov for støtte og hjælp til at finde en beskæftigelsessituation, som passer dig, så skal vi søge professionel hjælp.  

Såfremt sidstnævnte er tilfældet og du oplever dine senfølger invaliderende til sådan et punkt, at du ikke selv kan “løse dig ud af det”, så vil jeg stærkt råde dig til, at opsøge egen læge og tage en drøftelse med denne om hvad de tænker om dit helbred og om hvad de vil anbefale dig, at gøre fremadrettet. Måske dette udmunder i, at det lægeligt vurderes, at der er behov for en sygemelding. Ved en sygemelding, vil du automatisk blive tilknyttet Jobcentret, som vil hjælpe dig i et forløb, hvor formål er at tilbagebringe dig på arbejdsmarkedet således det er foreneligt med dig, dit helbred og din generelle livskvalitet. I sådan et forløb, vil der tages individuel og konkret vurdering ifht. De lægelige oplysninger om hvad der om muligt skal ske fremadrettet.

Der er mange veje til Rom og det handler i høj grad om at finde en, som passer dig – dette kan være alt fra anden beskæftigelse på ordinære vilkår eller med skånehensyn eller kompenserede ordninger som eks. En §56-aftale, til et fleksjob/fastholdesfleksjob til en førtidspension. Det er ikke afklarende foranstaltninger, som kommer til at være klare over natten - forløbene i Jobcentrene er som oftest krævende og lange, idet der skal træffes en permanent beslutning om din forsørgelse - hertil skal der være dokumentation for helbred, arbejdsevne og en helhedsvurdering af alt sammenholdt.

Det kommer til at være et forløb, som vil kræve noget af dig - såfremt det er nødvendigt - vil det derimod også hjælpe dig til at fungere bedre fremadrettet.  

Det er for mig svært, at give dig meget mere end ovenstående eller noget super konkret udfra de oplysninger, som du har givet mig. Jeg håber, at dette er brugbart på trods af, at det er løst. Du er altid velkommen til at kontakte mig igen, hvis du har yderligere.

Jeg håber, at du finder en løsning, som giver mening for dig og som kan give dig mere overskud i din hverdag. Det er ikke at underkue og en god beslutning at træffe for sig selv. Du skal holde en del år endnu og forhåbentlig også have et otium, som er fuld af kvalitet.  

De bedste hilsner

Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her