Jeg føler ikke, at jeg kan klare et fuldtidsarbejde på grund af mine senfølger. Hvordan forholder jeg mig overfor kommunen?

08-10-2019

Spørgsmål 

Jeg er pt sygemeldt, har søgt kommunen om fastholdelsesfleksjob, da jeg er i arbejde lige nu på 32 timer. Men det kan jeg ikke klare mere. Jeg har kæmpet i næsten 3 år. Nu er jeg helt “flad”, og jeg har en masse senfølger. Men jeg føler ikke nogen kan forstå dem.  
  
Jeg er kaldt til rundbords samtale om to uger. Om hvad kommunen kan og vist noget med om mit arbejde kan vente på mig.  
  
Jeg er meget påvirket at situationen.  
  
Jeg synes ikke jeg er klar til at gå på arbejde endnu,føler mit hovedet er “skadet”  
  
Vil meget gerne arbejde men kan ikke arbejde særlig meget uden at blive træt.  
  
Hvordan forholder jeg mig til det?  

Svar

Hej,  
 
Mange tak for dit spørgsmål! Det lyder til, at det har været en ordentlig omgang for dig, men stærkt, at du vender tilbage og forsøger! Senfølger er en størrelse, som er svær at forudsige og kontrollere, hvorfor det ikke er ualmindeligt, at det rammer en rum tid efter selve cancerforløbet.  
 
Ifht. Et fastholdelsesfleksjob, så vil det komme an på flere parametre ifht. din situation og din arbejdsplads. Der er nogle helt generelle krav, som skal være opfyldt, før at det kan besluttes, hvorvidt du er i målgruppen for dette. Jeg kan ikke helt læse udfra din forespørgsel, om du allerede nu er delvist tilbage i arbejde eller om du er fuld sygemeldt. Jeg forsøger derfor at forholde mig lidt bredt til din forespørgsel: 

  • Et fastholdelsesfleksjob forudsætter, at du er i målgruppen for fleksjob i almindelighed. Dette afklares som regel ved en arbejdsprøvning, sammenholdt med dit generelle funktionsniveau og lægelige oplysninger. Såfremt du opfylder betingelserne herfor og er i målgruppen, er der nogle småfaktorer, som gør sig gældende ved et fastholdelsesfleksjob. Dette er, om din arbejdsplads har forsøgt, at tilpasse dit arbejde til din nuværende tilstand – det man i kommunalt regi vil betegne som “anvendelse af de sociale kapitler”. Dette kan blandt andet omfatte evt. brug af en §56-aftale, opgave-ændringer, hjælpemidler, særlig tilrettelagt arbejdstid, fritagelse for bestemte ting mv. Dette er en vurdering, som foretages af jobcentret jf. de retningslinjer, som er tilskrevet i loven. 

    - Jf. Ovenstående er det altid vigtigt, at du er i dialog med lægefagligt personale, således du kan dokumentere din tilstand og de udfordringer, som du må opleve. Såfremt du ikke allerede er i dialog med egen læge, vil jeg råde dig til, at tage kontakt til denne og beskrive din situation. Dette er ikke kun et godt forbehold for dig selv, men også en stor hjælp for kommunen, at der er et solidt dokumentationsgrundlag for din tilstand.

    - Jf. Ovenstående er det også super vigtigt, at din arbejdsgiver har nedskrevet evt. ændringer i din arbejdsgang, de sygefraværssamtaler/trivselsessamtaler i må have haft, over det seneste års tid, da dette skal anvendes ifht. vurdering af, om du er målgruppen for fastholdelsesfleksjob. Igen, så er sådanne lidt formelle foranstaltninger ikke kun en god ide for dig selv, men bestemt også en hjælp til kommunen, således din sagsgang bliver så gennemskuelig og solid, som muligt.

  • Derudover er det vigtigt, at du er/har været i relevant behandling og/eller modtaget nødvendige støttende foranstaltninger ifht. de udfordringer, som du oplever. Du har ikke oplyst specifikt hvilke senfølger, som du oplever, foruden at du føler, at “dit hoved er skadet”. Om du taler ekstrem træthed, kognitive- og/eller psykiske udfordringer er for mig, svært at vurdere. Dog vil jeg uanset opfordre dig til, at gå i dialog med egen læge om evt. behandling eller andre tiltag, som kan afhjælpe de udfordringer, som du oplever – dette både psykisk og fysisk og såfremt du ikke allerede har gjort det.

    - Dette er jf. ovenstående en absolut vigtig foranstaltning ifht. afklaring om du er i målgruppe for fleksjob, idet udviklings- og behandlingsmuligheder skal være afprøvet og udtømt, således der kan peges på, at din nuværende tilstand ikke kan ændres ved evt. behandling. Dette
    begrundes med, at hvis der ses muligheder både udviklings- og behandlingsmæssigt, vil der kunne stilles spørgsmålstegn ved, om en evt. iværksættelse af behandling, vil kunne hjælpe på din arbejdsevne. Også over længere tid. Alle muligheder skal derfor være udtømte eller iværksat, hvor det kan udtales, at disse ikke vil have indflydelse på din arbejdsevne fremadrettet og din tilstand således er stationær.

  • At kommunen har indkaldt til en rundbordssamtale, skal du forholde dig ganske positivt til, i min optik. Det er kun er god ting, da det absolut er et signal om samarbejde ifht. at hjælpe dig bedst muligt tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg vil under alle omstændigheder altid opfordre til at inddrage din fagforening, såfremt du er medlem af sådan en. De er en god støtte ifht. ansættelsesret, juridisk bistand og som bisiddere til samtalerne.


Generelt kan du ikke forholde dig andet end at være positiv og samarbejdsvillig ifht. den videre sagsgang. Min erfaring er, at der ikke er nogen, som ikke ønsker at hjælpe dig. De udfordringer, som kan være i sådan en sagsgang, har i størstedelen af tilfældene ikke noget med borgeren at gøre, men derimod juridisk eller ansættelsesretligt. Din arbejdsplads er en forretning, som også har nogle retningslinjer og regler, der skal overholdes og følges - i langt de fleste tilfælde, er arbejdsgiver meget samarbejdsvillig og indstillet på, at beholde en medarbejder, såfremt det er “ladesiggørligt” ifht. driften og økonomien i virksomheden. Sagsgangen ifht. det kommunale er, som det nu engang er. Det er juridisk bestemt og kan opleves som meget omstændigt. Dette er kun heldigvis. Det skal det også være, for at sikre dig den bedste indsats og de bedste vilkår, men bestemt også for, at tingene går retsligt sikkert til. Slutteligt er min bedste anbefaling at være lydhør og samarbejdsvillig, selvom det netop kan være omstændigt.

Jeg ønsker dig al held og lykke. 

De bedste hilsner
Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her