I 1,5 år er der ikke sket noget gennem jobcenteret eller kommunen i min sag - hvordan kommer jeg videre?

21-06-2021
Socialrådgiver Rebecca Lykke har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål 

Jeg skriver til dig i håb om, at du hjælpe mig med, at komme videre. 

I 1989 fik jeg som 19-årig konstateret Hodgkins Lymfom. De kommende år levede jeg et rimeligt normalt liv, men omkring 2013 begyndte det at gå den forkerte vej. I august 2019 kollapser min krop nærmest, og jeg bliver sengeligende 24/7. Et lægeskifte, en operation, diverse behandlinger og udredninger på flere afdelinger på OUH, gør at jeg i dag kan gøre status. Jeg har fået Tinitus, lider meget af angst, lavt stofskifte, halsrørskatar og Barrets, lungefibrose efter strålebehandling 70% af lungekapacitet tilbage, irritabel tyktarm. 

Jeg har løbende siden november 2019 haft kontakt til jobcenteret og er pga. af mit helbred blevet fritaget for at være jobsøgende.

I juni 2020 spørger jeg, om jeg er placeret i den rigtige ”kasse” for at få hjælp. Der sker ikke det store de næste måneder, og i oktober får jeg en ny sagsbehandler, som går i gang med at samle oplysninger, så jeg kan få min sag vurderet i rehabiliteringsteamet. Her slut april har jeg så fået en ny sagsbehandler, nummer 8 i mit forløb. Hun kan fortælle mig at min sag til rehabiliteringsteamet er afvist med begrundelsen: Mentorstøtte samt afklarende virksomhedspraktik kan i værksættes i kontanthjælpsregi. Så nu venter jeg igen på, at der skal laves en plan. 

Hvordan kommer jeg videre, her efter over 1 1/2 år står jeg stort set samme sted, som da jeg henvendte mig til kommune første gang. Ingen økonomisk støtte og ingen plan. 

Svar

Hej,  

Mange tak for dit spørgsmål. Det lyder til at have været et langt og hårdt forløb, men sejt at du hænger i med det, som du kan. Jeg beklager det sene svar – grundet stort tab i min nærmeste familie, har jeg desværre ikke haft mulighed for at besvare dit spørgsmål før nu. 

Jeg forstår din frustration og kan sagtens følge dig i, at du oplever at tingene står i stampe. På baggrund af de foreliggende oplysninger, som du angiver i beskrivelsen, så er det et svært spørgsmål at besvare konkret. Idet alle oplysninger ikke er mig bekendt, vil det være gisninger fra min side, hvorfor jeg kun kan svare hypotetisk. Dette håber jeg, at du er indforstået med.  

Jeg kan ikke rigtig helt finde hoved og hale i, hvorfor kommunen ikke har reageret tidligere – jeg kan ikke helt gennemskue, hvor længe, at du har været på offentlig forsørgelse, hvilken og hvorfor. Jeg formoder, ud fra de oplysninger jeg har, at du ikke har været berettiget til sygedagpenge ifht. din tilstand og derfor har været tilknyttet andet sted? Jeg kan derudover formode, at jobcentret har været afventende ifht. stabilisering af dit helbred forud for eventuelle indsatser, hvor man så i juni 2020 tager fat i sagen og konkluderer det, som du oplyser.  

Beskæftigelsesindsatsen har grundet corona-epidemien været både helt og delvis suspenderet i lange perioder, hvorfor dette om muligt kan have indflydelse på, at der i 2020 ikke er sket det store i sagen. Det har ganske enkelt ikke været muligt for Jobcentret at iværksætte tiltag. Dette skal du læse som en mulig opklaring og forklaring på det seneste års tid - og ikke som en undskyldning for den tilsyneladende manglende kommunikation og manglende handling ifht. til dig og din sag, hvilket fortsat er mig ubegribeligt.  

Hvordan du kommer videre herfra?  

Det eneste svar, som jeg kan give dig er, at du skal tage fat i din sagsbehandler og bede om, at der sker noget nu. Det er vurderet, at der skal mentor-støtte til, og du skal i en virksomhedspraktik, hvorfor dette vil være relevant at iværksætte nu. Beskæftigelsesindsatsen er genåbnet i april 2021 jf. Corona-epidemien, og det er nu muligt at iværksætte de indsatser, som er oplyst skal være effektueret forud for en eventuel afklaring af din situation. Det er jobcentret, som skal hjælpe dig med det, hvorfor det er der, du skal tage fat. 

Hvis ikke du føler dig hørt og imødekommet, så kan du altid klage over sagsbehandlingen eller bede om, at få en anden sagsbehandler, som kan hjælpe dig videre. Ifht. plan, så tænker jeg umiddelbart, at mentor og virksomhedspraktik netop er planen, den mangler blot at blive effektueret – og udfordringen er, at det skal man nogle gange selv bede om, selvom man synes, at man ikke burde. Jeg er enig. MEN... Det er desværre bare ikke altid tilfældet og så må du selv på banen og tage fat, hvis du vil være sikker på, at der sker noget. Det er en enorm frustration, og især når man som dig, står i en helbredsmæssig situation, som kan bevirke et manglende overskud. 

Ifht. økonomisk støtte, så ved jeg ikke, hvilken form for støtte, som du vil have viden om? Jeg kan ikke læse mig til, hvilken forsørgelse du er på, hvad du mangler økonomisk støtte til eller forventer? 

Du er velkommen til at skrive igen, mere uddybende omkring de ting, som jeg nævner er uklare, og jeg skal forsøge at besvare på bedste vis. Jeg håber, at dette kan give dig et eller andet, så du kan komme videre i en fart. Al held og lykke til dig, 

Mvh Rebecca Lykke 

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her