Hvorfor kan jeg blive sendt på kontanthjælp, selv om jeg har en lægeerklæring?

12-04-2018

Spørgsmål

 
Hej Rebecca

Jeg har Hodgkin lymfom og har flg. senfølger: åreforsnævringer, neuropatiske smerter, fatigue.

I 2015 fik jeg lavet en 3 dobbelt bypass på mit hjerte pga. svære forsnævringer af min kranspulsåre grundet strålebehandling og kemoterapi ifm. min kræftsygdom.

I perioden efter min bypass operation var jeg deltidssygemelt i en periode på 2 år ca., hvor jeg arbejdede i egen virksomhed. Jeg følte på ingen måde, jeg var klar til at komme tilbage på fuldtid pga. smerter og træthed, så min sagsbehandler spurgte, om jeg kunne være interesseret i en revalidering. Jeg tænkte, at muligheden for at læse ville give noget ro på, og at jeg evt. ville få det bedre efter nogle år. Jeg brugte det første år af mit studie på at læse nogle fag op, ca. 20 timer i ugen. Det var ok for mig. Da jeg så startede et studie op på fuldtid, fik jeg det rigtig dårligt, jeg blev meget stresset, fik mange smerter og jeg måtte sygemelde mig.

Da jeg har været sygemeldt i ca. 6 måneder, er jeg til et møde med min sagsbehandler, hvor hun fortæller mig, at jeg skal finde et nyt studie, hvis jeg vil blive på revalidering. Hvis jeg ryger ud af revalideringen, vil jeg ende på kontanthjælp (da jeg startede på studiet, stoppede jeg med at betale til a-kassen). Kontanthjælp vil betyde en 0 kroners ydelse, da min mand tjener for meget. Åbentbart kan der gå lang tid, inden jeg kan komme på evt. ressourceforløb, og dette kan jeg risikere at være på i op til 5 år, før der kan gives et evt. fleksjob. Kan det passe, de kan fastholde mig på kontanthjælp, hvis jeg har en fyldestgørende lægeerklæring og i så fald hvor længe?

Svar

 
Hej,

Det lyder til at have været et længere forløb med gode intentioner fra både dig og kommunen.

Revalideringsmæssigt skal det have et sigte mod selvforsørgelse, enten helt eller delvist. Vurderer jobcentret, at dette ikke længere er tilfældet, stoppes revalideringen. Der er helt sikkert grundlag for, at kommunen reviderer din revalidering, da der sker en helbredsmæssig ændring. Hvis de ved den revision finder, at erhvervsplanen ikke er realistisk, så har de selvfølgelig ret til at afbryde revalideringsforløbet. Jeg vil også nævne, at en revidering af erhvervsplanen skal indeholde en opdatering af ressourceprofilen samt en faglig vurdering og begrundelse for at revalideringen afbrydes.

Når kommunen afbryder revalideringen, skal de selvfølgelig råde og vejlede pågældende om mulighederne for støtte fremover: henvise til at søge sygedagpenge, hvis kravene til at modtage dette opfyldes eller henvise til at søge kontanthjælp.

Idet du har været på sygedagpenge det seneste halve år, antager jeg, at du har opfyldt beskæftigelseskravet, således du er berettiget hertil. Der skal foreligge en vurdering af afbrydelse for din revalideringsplan samt en vurdering af, hvorvidt du opfylder betingelserne for sygedagpenge ved revurderingstidspunktet (efter 22 uger – ca. et halvt år). Sidstnævnte vurdering beror på lægefaglig vurdering, hvorfor du bør gå i dialog med egen læge omkring din helbredssituation og oplyse denne om, hvad der sker i din sag ved kommunen. Nogle læger yder endda den service at kontakte sagsbehandler ved kommunen, såfremt de ser sig uenige i det foretagende ved kommunen, eller de mener, de helbredsmæssige omstændigheder bør uddybes, hvilket kan være en rigtig god hjælp for alle involverede.

Såfremt du ikke opfylder betingelserne for at modtage sygedagpenge, og man derudover vurderer, at du ej heller er berettiget til et jobafklaringsforløb, vil muligheden rigtigt nok være kontanthjælp. Du vil modtage kontanthjælp, indtil du på ny vil opfylde beskæftigelseskravet ift. modtagelse af sygedagpenge, eller man på kontanthjælpsområdet vælger at afklare dig til anden forsørgelse: herunder evt. ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension.

Jeg håber, dette gav en smule klarhed over din situation. Jeg vil anbefale dig at snakke med din læge om, hvad der er realistisk for dig rent arbejdsmæssigt – dette med udgangspunkt i dit helbred og din oplevelse af eget helbred. Derudover synes jeg, at det er konstruktivt at søge dialog med sin sagsbehandler omkring forløbet og italesætte de bekymringer, som kan opstå. Dette således at tingene bliver klare. Loven er desværre ens for alle og kan forekomme firkantet i nogle sammenhænge, hvilket er din sagsbehandlers opgave at forvalte og formidle på bedst mulig vis inden for rammerne og praksis i den pågældende kommune. Dette kan ikke altid være nemt at forholde sig til selv, hvorfor jeg vil oplyse dig om, at du altid kan tage en bisidder med til samtale – dette både ved egen læge og ved kommunen. Det kan være en god støtte i samtalen.
 

Med venlig hilsen

Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her