Hvordan går jeg ned i tid på mit arbejde og får kompensation for tabt arbejdsfortjeneste?

07-03-2024
Socialrådgiver Rebecca Lykke har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Hej Rebecca 

Jeg har en del spørgsmål til, om hvordan jeg går ned i tid på mit arbejde og få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. 

Jeg har svært ved at følge med på min arbejdsplads. Jeg er gymnasielærer og syntes det er svært at følge med. 

Med venlig hilsen 

Svar:

Tak for dit spørgsmål! 

Dit spørgsmål er bredt, så jeg forsøger at komme omkring forskellige perspektiver af dit spørgsmål efter bedste evne. Nedenstående er således også brede penselstrøg, hvorfor detaljerne ikke er udspecificeret.  

Får du yderligere spørgsmål er du mere end velkommen til at rette henvendelse igen.  

Først er tabt arbejdsfortjeneste en ydelse der gives til forældre/familier med børn som har betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller en indgribende, kronisk eller langvarig lidelse. Dette blot for at have fakta på plads, men jeg forstår hvad du mener og tænker dit spørgsmål omhandler kompensationsmuligheder, såfremt du skulle gå ned i tid.  

Umiddelbart er det ikke muligt at få offentlig kompensering for at gå ned i tid, såfremt du fortsat kan arbejde og være selvforsørgende. Det vil du være, hvis det er muligt for dig at arbejde 20-25 timer/ugen - i hvilket som helst erhverv.  

Du kan forhøre dig ved dit forsikringsselskab eller pensionsselskab ift. om der findes ordninger der, du kan drage nytte af.  

At gå ned i tid – uanset det er et ønske eller en nødvendighed - beror i vores lovgivning på, at du så vidt muligt selv har forsøgt at bibeholde din tilknytning til arbejdsmarkedet.  

Det betyder, at du først og fremmest skal:  

Gå i dialog med din arbejdsgiver ift. om 35, 32 eller 30 timer er bedre passende for dig. 
Eventuelt kan du med fordel også gå i dialog med din arbejdsgiver om nogle af dine opgaver er mere udfordrende for dig end andre, aftale omlægning af arbejdsopgaver, omplacering eller lignende for at du kan fortsætte med at arbejde 37 timer.  
 
Du kan også med din arbejdsgiver og kommunen gå i dialog og undersøge muligheder for hjælpemidler eller personlig assistance, hvis der er fysiske eller psykiske forhold som du kan understøttes i for at bibeholde dit arbejde.  

  • På den måde, kan du fortsætte med at arbejde på samme vilkår som tidligere, men med hjælpemidler og/eller personlig assistance. Dette skal afklares sammen med din arbejdsgiver og kommunen, idet sidstnævnte bevilger eks. personlig assistance. 
  • Du kan læse mere om hjælpemidler, personlig assistance og andre emner her: Handicapkompenserende ordninger - Kræftens Bekæmpelse

Du skal overveje om lærergerningen er det bedste arbejde for dig ift. de gener, som du oplever.  

  • Vil et andet erhverv eller andre funktioner indenfor lærergerningen kunne imødekomme de udfordringer, som du oplever? Vil du kunne arbejde 37 timer et andet sted, i en anden stilling, eller i en anden branche med andre opgaver?  
  • Du kan tage en snak med din a-kasse eller fagforening ift. dine muligheder og karriereskift. 

Såfremt ovenstående ikke har held med at fastholde dig arbejdsmarkedet, skal du kontakte din fagforening og/eller dit lokale Jobcenter og få en snak med dem om, hvad du kan/skal gøre i din konkrete situation, hvor Jobcentret kan vurdere behov for afklaring ift. fleksjob, ressourceforløb, førtidspension mv.  

Hvis man findes i målgruppen for eksempelvis et fleksjob, vil du få løn for de timer som du er på arbejde og modtage en forholdsvis kompensering fra kommunen for resten – for at være i målgruppen herfor skal din arbejds- og funktionsevne vurderes varigt og væsentligt nedsat, være afklaret, dokumenteret og forsøgt udviklet over en rimelig periode. I den proces og vurdering vil der skulle tages stilling til flere forskellige parametre, herunder din arbejdsevne ift. det brede arbejdsmarked, din helbredssituation og muligheder for bedring, samt dine sociale betingelser for at være en del af arbejdsmarkedet. En sådan vurdering og afklaring finder sted i Jobcentret. 

Jeg håber ovenstående har givet dit et indblik i hvilke muligheder du har og hvilke veje du skal afsøge og tænke i. Jeg håber, at du på den måde finder din vej videre til et godt og bæredygtigt arbejdsliv på trods af udfordringer.  

Al held og lykke fremover. 

De bedste hilsner 
Rebecca  

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her