Hvilke muligheder har jeg for hjælp til at få mere overskud i hverdagen?

10-04-2024
Socialrådgiver Rebecca Lykke har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Hej.

Min familie har bedt mig undersøge muligheder for hjælp til mere overskud i hverdagen. Jeg er i fast fuldtisjob og har været samme sted i mange år og super glad for det.

Problemet er, at efter min kræftsygdom i 2016, må jeg HVER dag hjem og hvile mig  i 2-3 timer efter job. Først derefter er jeg nogenlunde menneske til at hjælpe med indkøb, madlavning, lektiehjælp osv. Og selvfølgelig til at være mor og hustru.

Det slider på familielivet at mor aldrig har overskud til noget. Det hjælper selvfølgelig heller ikke at jeg har et fysisk krævende job, rengøring, og at jeg siden hen har fået konstateret celleforandringer i livmoderen, som kræver et kirurgisk indgreb hver 6.måned, som det ser ud nu.

Jeg har tidligere haft en paragraf 56 på bryskræften, men pga en fejl fra leders side, er den ikke i spil længere.  

Jeg ved ikke hvilke muligheder der er for hjælp og hvem jeg skal henvende mig til. Har prøvet med egen læge, men får at vide hver gang, at det må jeg nok bare leve med. 

Håber at høre hvad jeg evt kan gøre eller hvem jeg skal tale med. Er meget glad for mit job, og har desværre ikke råd til at gå ned i tid, som kunne være en mulighed. 

Svar:

Hej  

Mange tak for dit spørgsmål! 

Du er godt informeret og det lyder til, at du har forsøgt efter bedste evne at hænge i og holde fast. Det er beundringsværdigt, også selvom det viser sig sværere for dig nu end tidligere.  

Du skal kontakte din leder og/eller dit jobcenter. Mange kommuner har fastholdelseskonsulenter, som kan hjælpe dig og din leder til at forebygge en evt. sygemelding eller andre uheldigheder, når du har svært ved at få enderne til at mødes. Finder du eller I kontakt til Jobcentret vil du/I modtage god råd og vejledning ift. ændringer, løsninger og omrokeringer, som kan have betydning for, at du kan bevare dit arbejde på fuld tid. Jobcentret ved en masse om handicapkompenserende ordninger (herunder §56 som du kender), hjælpemidler, personlig assistance eller lignende, hvor du og din leder vil få udfoldet mulighederne for at understøtte dig i dit job og fungere bedre i dit privatliv.  

I min optik, er det yderst relevant at genbesøge muligheden for §56 i din situation. En fastholdelseskonsulent kan også hjælpe dig og din leder med at kigge på dine opgaver, herunder om noget kan ændres til fordel for dig og din arbejdsduelighed. På den måde kan der i den kontekst også skabes et mere bæredygtigt arbejdsliv for dig.  

Med det sagt, nu du ikke tænker at gå ned i tid er en mulighed, så skal du overveje om rengøring fortsat er det rigtige job for dig i forhold til de udfordringer du oplever som følge af tidligere og aktuel sygdom. Jeg underkender ikke din glæde for dit nuværende arbejde – det er en fornøjelse at læse - men het en vigtig overvejelse for dig i forbindelse med dit ønske om et langt og godt arbejdsliv, samt privatliv.  

Er du medlem af en fagforening eller a-kasse, vil de kunne tale med dig om evt. brancheskifte. Du kan også få hjælp i Jobcentret til at tænke i andre retninger, såfremt du lander på at det vil være din bedste løsning at skifte branche. 

Jeg håber ovenstående kaster lys over dine muligheder og retninger. Jeg ønsker dig al mulig held og lykke fremover.   

Du er velkommen til at tage kontakt igen, såfremt du har behov herfor.  

De bedste hilsner 
Rebecca  

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her