Giver operation eller strålebehandling færrest rejsningsproblemer efterfølgende?

28-05-2024
Sexolog Else Olesen har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Hej Else 

Savner svar på, hvad der generelt giver færrest rejsningsproblemer efterfølgende: Operation eller strålebehandling vedr. prostatakræft?

Jeg er af sygehuset blevet lovet at blive kræft-fri, hvis jeg enten vælger operation eller 20 strålebehandlinger. Jeg har læst en del om begge behandlingsformer, men synes det er svært at blive klog på, hvad jeg skal vælge.

Har indtil nu ikke haft problemer med min rejsning. Er 61 år. 

Mvh    

Svar:

Kære Dig 

Det er umuligt at svare på hvad der giver færrest rejsningsproblemer. Om det er operation eller strålebehandling. 

Min erfaring er at begge giver rejsningsproblemer. 

Operation giver rejsningsproblemer uanset om det er en nervebevarende eller ikke nervebevarende operation. Men ved den nervebevarende operation kan man genskabe rejsningen, eller lidt rejsning/fylde volumen af penis. Ved begge typer operation kan man finde hjælp ved at bruge lokalt virkende potensmedicin. 

Ved strålebehandling kan man ofte i starten ikke mærke rejsningen påvirkes. Men rejsningsproblemer er en af de typiske og hyppigste senfølger efter strålebehandling (og den medicinske behandling mange også får sammen med strålebehandling). Man kan opleve at der går lang tid inden problemerne melder sig. Men de kan opstå efter uger, måneder eller år.  

Min erfaring siger at man oplever udfordringer uanset om det er operation eller medicinsk behandling. Men de kommer ofte ikke i samme rækkefølge. 

Uanset hvad, så er der hjælp at hente til at få rejsningen til at fungere til trods for dette. Man kan henvises til sexologisk hjælp i en af landets mange sexologiske centre (behandlingen er gratis, men der er ofte venteliste).

Jeg håber at du kan bruge mit svar. 

Bedste hilsner 
Else O