Det er svært at være tilbage på arbejde med senfølger, hvad kan jeg gøre?

05-12-2023
Socialrådgiver Rebecca Lykke har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Bekymring omkring senfølger efter lymfekræft forløb 2022. Er tilbage på fuld tid i 5 mdr.

Føler det er svært at holde til allerede. 

Svar:

Tak for dit spørgsmål! 

Det er stærkt, at du er vendt tilbage til dit arbejde – godt gået.  

Mange er bekymrede for at deres tilbagevenden, især når der opleves senfølger efter et kræftforløb. Jeg mangler lidt mere indgående information, for at kunne være mere præcis ift. En mere målrettet tilbagemelding, men jeg vil forsøge at vejlede dig bedst muligt. Følgende oplysninger skal ses i et meget overordnet perspektiv. 

Omlægning af arbejdstid og opgaver: 

  • En aftale du kan indgå med din arbejdsgiver, hvis du oplever specifikke eller særlige opgaver/områder er svære for dig at udføre. En omlægning af arbejdsopgaver kan også værefritagelse for nogle bestemte ting, som du ikke oplever at kunne udføre mere.  
  • Denne aftale er mellem dig og din arbejdsgiver, du kan evt. Inddrage din fagforening eller din TR på arbejdspladsen inden du går i dialog med din arbejdsgiver.  

Hjælpemidler: 

  • Hjælpemidler på arbejdspladsen (men også i hjemmet) kan være en mulighed for at understøtte dig i de ting, som du oplever udfordrende. Det kan være en særlig stol, et rullebord til at fragte ting på, en særlig ståmåtte, gribetang til at samle ting op fra gulvet, specielle tastaturer, “tale-til-tekst" programmer ved journalføring mv.  
  • Du kan kontakte din arbejdsmiljørepræsentant eller Jobcentret og forhøre dig der om mulighederne for bedre indretning af din arbejdsplads.  

§56 aftale:  

  • En aftale du indgår med din arbejdsgiver, som skal godkendes af kommunen og bevilges i samråd med din egen læge. I korte træk betyder det, at din arbejdsgiver kan få refusion fra første sygedag, hvis du har øget fravær som følge af en kronisk sygdom. En sådan aftale kan ikke anvendes til permanent nedsat arbejdstid, men som et supplement, hvis du ofte har fravær ifbm. Sygdommen.  
  • Hvorvidt din sygdom kan findes at opfylde betingelserne herfor, er en vurdering foretaget af din egen læge og kommunen. Du kan evt. Tage en dialog med din egen læge, inden du snakker med din arbejdsgiver herom.  
    Du kan læse mere om det her: §56 aftale - refusion fra 1. sygedag til din arbejdsgiver - Patienthåndbogen på sundhed.dk 

Personlig assistance 

  • Jeg er ikke bekendt med hvordan dine senfølger udfordrer dig ift. Dine arbejdsopgaver, men der kan findes hjælp i en personlig assistent til at hjælpe med strukturering af arbejdsdagen til at assistere dig i arbejdsopgaver ved eks. Tunge løft eller lignende. Dette kan du rette henvendelse til dit lokale Jobcenter omkring og få mere information.  

Selvvalgt nedgang i timer:  

  • Du kan lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du arbejder 35 eller 32 timer, hvis du oplever at det vil kunne fungere bedre for dig og din arbejdsplads har mulighed for det. Det vil betyde en nedgang i din løn, som ikke kan suppleres op fra det offentlige.  

Nyt arbejde: 

  • Et andet arbejde kan muligvis bedre tilgodese dine udfordringer eller være tilrettelagt mere hensigtsmæssigt ift. De udfordringer, som du oplever. Det kan have noget at gøre med afstanden fra din bopæl til dit arbejde, typen af opgaver eller arbejdstid.  
  • Denne mulighed kan være meget relevant at overveje, såfremt ovenstående ikke findes som løsning.  

Mulighederne ud fra et lovgivningsmæssigt perspektiv vil altid tage udgangspunkt i mindst mulig indgriben til større og større grad af indgriben i dit arbejds- og privatliv.  

Oplever du ikke, at ovenstående kan støtte dig i at fastholde fuld beskæftigelse, skal du overveje at søge egen læge ift. om der findes nogen behandlingstilbud eller lignende, der vil kunne understøtte dig bedre. Det kan også være, at det kan give mening for dig og din arbejdsgiver, at I kontakter Jobcentret ifht. Forebyggende fastholdelsesindsats, før det udvikler sig i sådan en grad, at du desværre kan blive nødsaget til at sygemelde dig.  

  • Tag en snak med din arbejdsgiver om dine bekymringer eller kontakt Jobcentret og få en uforpligtende snak med dem om, hvad de kan tilbyde dig og din arbejdsgiver.  

Hvis du selv har tænkt imod fleksjob, kan jeg blot oplyse, at din arbejdsevne skal være væsentligt og varig nedsat til et niveau svarende til under halv tid af fuldtidsbeskæftigelse. Her følger nogle andre lovgivningsmæssige betingelser med, som blandt andet at alt lægeligt, socialt og beskæftigelsesmæssigt skal være afprøvet og uden effekt for din arbejdsevne ifbm. at understøtte dig i at varetage beskæftigelse på ordinære vilkår i højere timetal.  

Jeg ved, at det er en meget bred tilbagemelding. Jeg håber dog, at du kan bruge ovenstående til en form for retning i, hvilke muligheder og fagpersoner du med fordel kan inddrage i din videre rejse.  

Al mulig held og lykke fremover.  

De bedste hilsner 
Rebecca  

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her