Jeg kan ikke opnå klimaks, hvad kan årsagerne være?

05-07-2023
Sexolog Else Olesen har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Kan dyrke sex, men når aldrig klimaks. Kommer op af lysttrappen og så lige før klimax, så falder spændingen ud i små etaper, lysten sidder der stadig.

Svar:

Kære Kvinde 

Beskrivelsen af din oplevelse er meget kort. Men jeg skal forsøge at svare så godt jeg kan.  

Det kan være svært efter et kræftbehandlingsforløb at opnå samme klimaks som før behandling. Årsagerne kan være flere forskellige faktorer. Dels den psykiske påvirkning man har været igennem i behandlingsforløbet, men også de fysiske forandringer og påvirkninger der har været og stadig er. Seksuelle senfølger efter kræftbehandling kan forandre sig igennem tid, og de kan kommer kort efter behandlingen og opstå langt senere.  

Manglende klimaks er en af de kendte seksuelle påvirkninger efter et kræftbehandlingsforløb. Det kan være både fysisk betinget af nervepåvirkning/nerveforandringer i genitalområdet. Men også den psykiske påvirkning kan påvirke i høj grad. Samspillet mellem psyke og fysik er vigtig når man skal opnå klimax, og er de påvirket kan det give udfordringer. 

Du skriver nervesmerter, tørre slimhinder, hukommelsesbesvær. Som alle er nogle faktorer som også kan påvirke seksualiteten. Både fysisk og psykisk. Det kan være nødvendigt at få hjælp til at arbejde med seksualiteten.  

De tørre slimhinder kan medvirke smerter ved samleje og onani. Hvilket kan påvirke klimaks. Glidecreme er en god start, da det beskytter de sarte slimhinder i underlivet, og kan gøre berøring mere intens uden at det gør ondt. Man kan evt supplere med at lave bækkenbundstræning. Bækkenbundstræning giver styrke i underlivet/bækkenet, træning er med til at styrke blodcirkulationen. Som også er med til at styrke de sarte slimhinder. Ved tørre slimhinder kan man også bruge en vibrator til dels at styrke slimhinderne, stimulere blodcirkulationen og gøre slimhinderne stærkere. Hvis man har behov for hjælp til at komme i gang med bækkenbundstræning, kan man evt kontakte en fysioterapeut. Behandlerliste finder du på dugof.dk 

Nervesmerter, kan påvirke seksualiteten på mange forskellige måder. Det kommer selvfølgelig an på om de befinder sig i genitalområdet, eller om det er generelle kropslige nervesmerter. Uanset hvad så vil nervesmerter kunne påvirke seksualiteten og derved også klimaks direkte (hvis smerter er genitalt) og de kan påvirke seksualiteten indirekte (hvis de sidder andre steder i kroppen, hvor de måske forhindre den seksuelle udfoldelse) Det kan være at de erogene zoner er forandret, hvilket kan betyde at du skal være nysgerrig på hvordan din krop reagerer på berøring, finde frem til nye lystbetonede områder du kan stimulere, finde frem til hvad der virker, og hvad der ikke virker. Berøring, stimuli og nydelse er veje frem til at finde ud af hvordan kroppen virker. Hvis ikke du selv er bevidst om hvad der er godt, og ikke selv er bevidst om kvad du kan gøre, så kan det være svært for en partner at hjælpe en på vej. Massage, let berøring evt en vibrator kan hjælpe på vej. 

Hukommelsesbesvær, kan være en vigtig faktor i at dyrke seksualiteten. Hukommelsesbesvær kan gøre at man har svært ved at holde fokus i den seksuelle agt, at man mister overblikket og har svært ved at fastholde tankerne, lysten, fantasien, som kan være en vigtig del af det at være seksuel, både alene og sammen med en partner. 
  

Alle faktorer er noget som man kan arbejde med. Måske er hjælp udefra nødvendig. Sexologisk rådgivning kan være et godt sted at starte. Behandling kan du henvises til af egen læge, eller behandlende læge. Og der findes sexologiske centre/klinikker i alle regioner i Danmark. 
  
Jeg håber du finder den hjælp du har behov for. 
Pøj Pøj med det. 
  
Bedste hilsner 
Else