Hvorfor får vi ikke mere at vide om forsøgene med stamceller som hjælp til rejsningsproblemer efter prostatakræft?

02-03-2021

Spørgsmål:

Hej

Jeg fik fjernet prostata i 2019.

Mit spørgsmål lyder sådan: hvorfor får vi ikke mere at vide omkring stamceller, og hvornår de er testet færdigt, så alle kan få behandlingen?

Det skulle være sådan, at der var en månedsudgivelse hver måned, hvor man kunne læse, hvor langt de er nået, men vi hører intet. Prøv at tag hånd om emnet. 

Svar:

Kære Du, som har sendt et spørgsmål vedr. stamceller

Først vil jeg lige beklage, at der er gået noget tid før, der kommer en tilbagemelding fra mig. Jeg har blandt andet brugt denne tid på at søge informationer for at give et så præcist svar som muligt.

I din mail oplyser du, at du har fået fjernet din prostata, hvilket har betydet, at du efterfølgende har manglende eller ingen rejsning. Du efterspørger viden omkring behandling med stamceller, hvornår stamcellerne er testet færdigt, så alle kan få glæde af dem.

For de, der skulle læse med på denne brevkasse, vil jeg først lige bruge lidt skrift på at skrive om behandling af prostatakræft, hvilken betydning det evt. kan få efterfølgende og, -  hvad det nu er, der er med stamceller i forhold til rejsning.

Ca. 4400 mænd i Danmark får årlig konstateret prostatakræft. Behandlingen er individuel, forstået således, at valg af behandling afhænger af, hvor aggressiv kræften er, og om den har spredt sig. En behandling kan bestå af operation, strålebehandling og/eller medicinsk behandling.

Det er kendt, at behandlingen af prostatakræft kan have alvorlige konsekvenser for sexlivet. Rejsningsproblemer og andre seksuelle problemer kan være vanskelige at acceptere. Ofte er det svært belastende for en mands trivsel og også for parforholdsrelationen. Oveni det kan det være særdeles vanskeligt at tale om, da emnet er intimt og forbundet med tabu. Når det så er sagt, kan det være afhjælpende - en god ide at tale med sin behandlende eller praktiserende læge om et evt. rejsningsproblem. I dag er det muligt at blive henvist til en specialiseret Sexologisk Klinik eller Center, og for mange er der en eller anden form for hjælp at hente.

MEN, - det er jo ikke den hjælp, du spørger efter. Du vil gerne vide, om det mon snart er en mulighed at blive behandlet med stamceller. 

Forskere i Danmark har gennem flere år forsket i stamcellebehandling i forhold til rejsningsbesvær. Forsøget går kort fortalt ud på, at de deltagere, der deltager i forsøget, får suget fedtvæv ud fra maven. Fedtet tages fra maven, da dette fedtvæv er rigt på stamceller. Ved hjælp af enzymer kan stamcellerne isoleres fra fedtvævet. Princippet er efterfølgende at indsprøjte stamcellerne i svulmelegemerne i penis, hvor de med tiden skulle udvikle sig og producere det, der skal til, - det der er nødvendigt for at få en naturlig rejsning.

Jeg ved, at der er en kæmpe interesse i at finde en mulig og sikker måde at kunne hjælpe utallige mænd verden over med deres rejsningsvanskeligheder. I Danmark skal der, før nye behandlingsmetoder sættes i søen, være videnskabelige beviser for, at metoden virkelig virker, og også hvad der sker i menneskets krop og psyke på langt sigt ved brug af en ny metode – og/eller nyt præparat.

For de som lever med en manglende eller forandret evne til rejsning kan det selvfølgelig være svært at forstå, at det skal tage flere år, før de kan komme i gang med en behandlingsmetode, som i flere forsøg ser lovende ud. Det har også undret mig, for når jeg søger rundt og læser forskellige artikler om de forsøg, der indtil nu er lavet, så lyder det som om, at behandlingen med at sprøjte stamceller ind i svulmelegemerne kan være en mulighed for nogen.

For at blive så opdateret som mulig, skrev jeg en mail til en af de involverede forskere.

Han svarer bl.a. (Februar 2021), at man desværre ikke endnu kan få behandling i Danmark med stamceller. At det nok vare mindst et par år, inden det bliver muligt. At der sidst på året skal igangsættes en ny undersøgelse af mænd med manglende rejsning efter fjernelse af prostata, og at denne gerne skulle resultere i en godkendelse af behandlingen.

Ventetid er jo længst og sværest for den, der venter. Der kan være mange faktorer, der spiller ind i processen, når udvikling af nye behandlingsmetoder tager lang tid. Og i Danmark er restriktionerne mange - især for at passe på det enkelte menneske.

I din mail efterlyser du også et tidsskrift/magasin, der månedligt kunne opdatere om, hvordan det går med forskningen i forhold til stamceller og mænd med rejsningsbesvær. Jeg er sikker på, at når der er lovende rejsningsnyt, vil det blive delt til de, som har interesse. Måske kan det være en ide, at du henvender dig til PROPA - Prostatakræftforeningen. De har helt sikkert også interesse i at følge med i alt nyt, der kan medvirke til en bedring af mænds rejsningsevne.

Jeg ville juble over at kunne svare dig sån helt i ”Bulls Eye”. Det kan jeg så bare ikke. Forskning, videnskab, evidens, etiske retningslinjer og meget, meget andet tager tid,- og igen – også for at passe på mennesket.

Jeg vedhæfter et par links, du eller andre måske vil have interesse i at læse. Og så sender jeg dig en masse tanker. Jeg taler ofte med mænd og også deres partnere om denne problematik. Et tema, der fylder meget. Også for mænd med andre diagnoser end prostatakræft. Selvom du/I ikke kan det, du/I plejer at gøre, så vil jeg ønske, at du/I evner og er opmærksomme på – at I på trods af ingen eller manglende rejsning kan bevare, vedligeholde og være opmærksomme på en eller form for fysisk, berøring og nærende kontakt.

Jeg sender dig mange hilsner og ønsker om, at der pludselig en dag vil komme en løsning til dig og alle de, som ved, hvor meget svaret på dit spørgsmål betyder.

Mange, mange hilsner fra Susanne

Læs om Prostatakræft

Seksualitet efter behandling af prostatakræft

OUH-forsker præsenterer resultaterne af sin stamcelleforskning

Stamceller hjælper mænd, der har rejsningsproblemer