Hvordan kan jeg behandle udtørrede slimhinder efter kemoterapi?

14-02-2023
Sexolog Else Olesen har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Hej Else

Jeg har haft brystkræft og været igennem behandlingsforløb med operation, kemo og stråler i første halve år af 2022. Nu skal jeg spise østrogendæmpende medicin i 5 år og har foreløbig gjort det i et halvt år.

Jeg ved ikke om det er pillerne, der er årsagen eller senfølger af kemo, men mine slimhinder er fuldstændigt udtørrede, og jeg kan ikke gennemføre et samleje pga. smerter.

Jeg er 65, og har klaret overgangsalderens gener med Vagifem, men selvom jeg stadig tager dem, er det nu langtfra tilstrækkeligt. Jeg er også blevet anbefalet repadina, men er i tvivl om hvordan de skal bruges - skal de bruges hver dag.

Er det OK sammen med Vagifem? Er der andre midler som er bedre? 

Jeg lever i et lykkeligt ægteskab. Det intime liv og sex betyder meget for både min mand og jeg, og vi vil meget nødigt stoppe det allerede. Jeg har stadig stor lyst til at være sammen med ham - det er bare for smertefuldt. 

Svar:

Hej  

Tak for dit spørgsmål. Jeg vil forsøge at svare så uddybende som muligt.  

Det er højst sandsynligt en kombination af senfølger og østrogenhæmmende medicin der giver de tørre slimhinder.  

Jeg vil anbefale dig at du fortsætter med vagifem, og repedina kender jeg desværre ikke brugen af. Derfor vil jeg anbefale dig at kontakte forhandleren og høre dem ad, de er eksperterne i det.  

Hvis jeg skal anbefale noget udover vagifem. Så vil jeg anbefale dig at smøre med en fed creme forneden dagligt. Det kan evt være Warming creme, atopicare eller anden fed creme som kan være med til at give en masse fugt til slimhinderne.  

Når du smører cremen på, så brug god tid til det, for det at du masserer cremen godt ind, er også med til at stimulere blodcirkulationen i området. Så slimhinderne bliver mere styrket. Når du skal være sammen med din partner, vil jeg anbefale en silikonebaseret glidecreme, som både giver beskyttelse af de sarte slimhinder og tilfører fugt. Glidecreme kan i smøre på dig ved skede indgangen ved klitoris og kønslæberne og også smøre på hans penis, så det derved letter penetration.   

Ind imellem at i er seksuelle sammen er det vigtigt at du styrker og genoptræner dit underliv. Der er forskellige muligheder for at gøre dette, alt efter hvor ødelagte slimhinderne er. Nogen bruger et vaginalt dilatorsæt, som er et sæt med stave i forskellige størrelser som man gradvist udvider skeden med, andre bruger en vibrator som både kan bruges til at strække/udvide vævet, men som også med vibrationerne stimulerer blodcirkulationen og masserer vævet, så slimhinderne til en vis grad bliver mere smidige og genfinder sin elasticitet og fugt.  

Jeg vil anbefale dig at bruge stave eller vibrator ca 3 gange om ugen, da det er vigtigt at vedligeholde funktionaliteten. Hvis der går alt for længe imellem, så vi man ikke opnå den samme succes. Hvis man oplever dårlige dage, hvor overskuddet ikke er der til at arbejde med stavene, så kan man nøjes med blot at smøre godt og måske bruge en stav et øjeblik. For mig er det vigtigt at han hellere får trænet en lille smule end slet ingen ting. Det giver også en bedre psykisk følelse af succes efterfølgende. 

At træne sin bækkenbund er altid godt, om man har ødelagte slimhinder eller ej. Men især når slimhinderne bliver udfordret efter sygdom og behandling, vil jeg altid anbefale at man laver bækkenbundstræning. Bækkenbundstræning giver bedre kontakt til ens underliv og er med til at styrke og skabe større blod gennem strømning alt sammen noget som er vigtigt, når slimhinderne rammes af tørhed. Og man oplever smerter ved samleje. 

Hvis du har behov for hjælp til at komme godt i gang med evt seksuelle hjælpemidler eller viden om bedste måde at lave bækkenbundstræning på. Så kan jeg anbefale dig at kontakte en fysioterapeut med speciale i bækkenbunden. Du finder en behandler på dugof.dk hvor der er behandlerliste der dækker hele landet.   

Det er måske mange informationer på en gang. Men del det op i små bidder og tag et skridt ad gangen. Der er ikke en rigtig eller forkert måde at arbejde med det på, det er bare vigtigt at man finder det der virker for en selv og de resourcer man har, så man kommer til at opleve succes.  

Mit nok vigtigste råd er at i for en stund skruer ned for seksualiteten og meget op for intimiteten. AT i bevarer jeres intimitet i forholdet kan være de små oaser af lykke som er vigtigt når seksualiteten ikke er på toppen, og det er medvirkende til at man også samtidig oplever succes. 

Hvis I finder det svært at komme godt i gang igen, eller finde de løsninger der lige passer på jer. Så kan i også finde hjælp på et sexologisk center. Der kan i henvises til via egen læge. Der er sexologisk Center i Alle regioner i Danmark.  

Jeg håber at du kan bruge mine råd og vejledning.  

Pøj Pøj med det hele. 

Bedste hilsner 
Else O