Hvor hurtigt efter prostataoperation skal jeg i medicinsk behandling for at øge sandsynligheden for at bevare rejsningsevne?

09-08-2022
Sexolog Susanne Duus har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Hej Susanne

Jeg er opereret med nervebevarende/skånsom behandling, hvor prostata er fjernet.

Jeg kan læse på cancer.dk, at man helst skal hurtig i gang med medicinsk behandling for at øge sandsynligheden for bevarelse af rejsningsevne. Jeg er ikke i et forhold pt., men kan konstatere at der er rejsningseffekt, dog måske reduceret og uden sædafgang.

Jeg skal til opfølgning/kontrol på sygehuset ca. 6 uger efter fjernelse af kateter, dvs. ca. 7 uger efter operationen, er det “tids nok”? Fik oplyst ved fjernelse af kateter efter 7 dage, at prioritering var træning af bækkenbund, resten tages senere.

På forhånd tak!

Svar:

Kære Du, som for længe siden har sendt mig et spørgsmål.

Først vil jeg gerne beklage, at du først får et svar nu. Nogle spørgsmål er svipset forbi min opmærksomhed, da vi er ved at omlægge brevkassen. Vi vil lave en prøveperiode, hvor vi tilbyder telefonisk rådgivning i stedet for brevkassen. Det er faktisk således, at dette svar er det sidste i denne brevkasse periode.

Når jeg i dag læser dit spørgsmål, tænker jeg, at du måske allerede selv har fundet svar og eller er blevet vejledt.

Du er tydelig i din formulering, og du har selv været inde og søge svar på cancer.dk og sikkert også på andre hjemmesider. Det er rigtigt, at det kan være en god ide for nogen, hurtigt at komme i gang med medicinsk behandling efter en prostataoperation. Du fortæller, at den prostataoperation som du har fået foretaget, er nervebevarende/skånsom.

Som jeg læser dit spørgsmål, kan jeg forstå, at du selv har været i gang med at afprøve din evne til rejsning efter operationen. Du skriver, at din rejsning måske nok er noget reduceret. Da du sender dit spørgsmål, er din situation meget ny. Mange prostataopererede mænd oplever, at som tiden går efter operationen så tiltager deres evne til rejsning.

Først er det vigtigt at bemærke, at det altid tager tid at komme sig efter en operation, både fysisk og psykisk. I forhold til hvordan din rejsning udvikler sig efter operationen, er det om at væbne sig med tålmodighed. Der kan gå op til et, eller for nogen flere, år, hvor de oplever en langsom forbedring af rejsning efter deres operation.

Selvom du ikke er i et fast forhold, så er det en god idé at gøre, som du allerede har gjort - at stimulere din rejsning. Så fortsæt den gode stimulering og træning.

Jeg tolker også, at din behandlende afdeling er opmærksom på dit videre forløb, når de nu har nævnt, at det er vigtigt at træne bækkenbundsmuskulaturen. Jeg tænker du nok allerede er stødt på PROPA som står for prostataforeningen, når mænd spørger om noget der handler om prostatakræft og rejsning, henviser jeg altid til prostatakræftforeningen.

Jeg indsætter her et link til PROPA og også et link til et informativt pjece om rejsningsproblemer (erektil dysfunktion) og hvilke forskellige muligheder der findes for at stimulerer og/eller forstærke en rejsning.

Husk altid at drøfte din udfordring med egen eller behandlende læge. Det er altid en individuel vurdering for den enkelte hvilken slags potensmiddel som vil gavne vedkommende.

Du vil også kunne blive henvist til en Sexologisk klinik/center.

Sluttelig vil jeg igen beklage, at der skulle gå så lang tid før du fik svar.

Jeg vil ønske dig held og lykke, og jeg håber, at du allerede er ved at ”lande” et sted, som er det bedste for dig.

Mange gode hilsner fra
Susanne