Jeg har siden kemobehandling haft svært ved at få orgasme, hvad kan jeg gøre?

16-03-2023
Sexolog Else Olesen har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Har siden kemobeh haft svært ved orgasme. Når fint helt op og lige før udløsning, så fader det ud. Kan ikke "holde på" spændingen i kønsdele mm. 
  
Har en ægtemand, som er fin ud i de dele og har tidligere nydt sex en del. Gode hjælpemidler og glidecremer, har tørre slimhinder. Men lige det sidste mangler. Ærgerligt! 

Svar:

Kære 

Den problematik du beskriver, at orgasmen er ændret efter kemobehandling, er desværre en kendt senfølge efter kræftbehandling. Det kan være både psykisk og fysisk betinget. 

Hvad man kan gøre ved det kan være forskelligt. Men det er vigtigt at vide at det højst sandsynligt ikke kan blive som før. Skaderne/senfølgerne kan være permanente.  

Det du kan gøre i første omgang, er at prøve at kombinere stimuli med andre erogene zoner. Evt med en vibrator, for at se om det kan hjælpe til at du lettere kan opnå en orgasme. 

Hvis ikke det er “nok” vil jeg anbefale dig at have fokus på stimuli af andre erogene zoner samtidig. At du måske stimulere vaginalt (samleje eller med en vibrator) samtidig med at du stimulerer klitoris. Og evt. kombinerer det med stimuli af brystvorter. Eller andre erogene zoner som også har betydning for dig.  

Jeg tænker at det måske kunne være en ide at fjerne fokus fra kønsdelene og forsøger at flytte følelsen ud i hele kroppen. Det lyder måske lidt hokus pokus agtigt. Men det kan lade sig gøre. Måske med hjælp udefra. 

Jeg kan anbefale at prøve tantra massage. Tantra massage har ikke fokus kun på kønsdelene med hele kroppen, og kan give en stor nydelse. Mange syntes det er grænseoverskridende, men mange syntes at det er fantastisk at prøve. Der findes både gode film man kan købe med tantra massage, der findes bøger og der findes kurser. Så det er muligt at finde inspiration til at prøve det.  

Med hensyn til de tørre slimhinder du nævner, så er det vigtigt med en god silikonebaseret glidecreme. Silikonebaseret fordi den beskytter slimhinderne bedre og har også en længere glidende effekt. 

Derudover kan det være en ide at smøre dig med en fed creme, gerne dagligt. Der findes forskellige typer, og de kan købes på blandt andet apoteket. 

Det kan være en mulighed at få hjælp til problematikken ved en psykolog. Der findes sexologiske centre rundt i Danmark, hvor man kan henvises til med orgasmeproblematik. Behandling der er kun samtale, og rådgivning omkring problematikken, men udgangspunkt i din situation. 

Jeg håber at du kan bruge mit svar. 

Pøj Pøj med det 

Bedste Hilsner 
Else O. 

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig