Er det muligt at søge kompensation til livsnydelse efter invaliderende operation?

26-07-2022
Socialrådgiver Rebecca Lykke har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål 

Jeg er i 2019 blevet opereret for livmoderhalskræft, hvor jeg under operationen fik skåret en urinleder over, og har siden været næsten invalideret med hensyn til at tage på ferie weekend ophold og div da jeg pludselig tisser i bukserne. Da jeg er meget kraftig, og har haft mange skader efter stråle behandling, jeg skal gå med store bind, og det er ikke så rart når jeg i forvejen brænder i underlivet, og derved tit får infektion og svamp.

Det jeg gerne vil vide er, kan jeg overhovedet få eller søge et beløb til en form for livsnydelse?

Jeg er førtidspensionist og lider af angst og depression. Jeg vil ligesom alle andre gerne på en tur med mine voksne børn et sted, hvor jeg også kan nyde at være trods mine vandladnings problemer.

Svar

Mange tak for dit spørgsmål.  

Jeg forstår dit ønske og din nysgerrighed på, om det er muligt for dig at hente hjælp og/eller støtte – og du må endelig tage kontakt til mig, hvis jeg ikke læser din forespørgsel korrekt, idet “livsnydelse” er en svær definerbar størrelse og kan forstås på mange måder. Jeg forsøger mig derfor, at ramme det du efterspørger i nedenstående og såfremt det ikke lykkedes, må du endelig rette mig eller tage kontakt igen.

Først læser jeg dit spørgsmål omhandlende en form for kompensation relateret til din vandladningsproblematik som hjælpemidler? Søger du økonomisk kompensation/støtte ift. At dække udgifterne forbundet hermed eller ift. bedre muligheder end bind eller lignende? Hvis førstnævnte, skal du have fat i Ældre og Handicap forvaltningen i din kommune og tale med en visitator ift. om du kan være berettiget til økonomisk kompensation, samt om de har nogle eventuelle hjælpemidler, som du i stedet vil kunne drage nytte af og være berettiget til. Hvis vi taler eventuelle operative eller medicinske muligheder tænker jeg, at du formentlig er vejledt, hvis ikke, så skal du kontakte egen læge, eller den afdeling på sygehuset, som du senest har været tilknyttet og adspørge om dine muligheder. En afledt mulighed er, at rette henvendelse til Senfølgerklinikken Region Midtjylland (https://www.auh.dk/afdelinger/senfolger-efter-kraft-i-bakkenorganerne/), hvor du kan tale med dem om du evt. kunne være i målgruppen for forløb, hvordan du henvises mv.

Sekundært læser jeg din forespørgsel ift. økonomi til generel livsforbedring? Du definerer det som “livsnydelse”, hvilket jeg på det foreliggende har svært ved at konkretisere. Det jeg dog kan svare dig på er, at der sjældent ligger økonomiske kompensationer fra kommunen ift. “livsnydelse”. Kommunale økonomiske kompensationer er “sidste mulighed” eller i særlige tilfælde, hvor der er tale om en stor uforudset udgift ifbm. generel og almen livsførelse. Som eksempel kan det være, at dit køleskab går i stykker og du mangler økonomi til at anskaffe dig et nyt – dette kan ansøges via kommunen. Generel livsnydelse er ikke en offentlig forsørgelsespligt hvis vi taler om særlige ophold eller lignende.

Livsnydelse kan således være mange ting, hvor eksempelvis en forbedret generel livskvalitet kan opnås gennem bedre kostvaner, motionsvaner, omlægning af tankemønstre mv., hvor det kommunale sundhedscenter ofte har forløb, som du kan tilgå ganske gratis.

Jeg håber, at ovenstående giver dig en retning – og forhåbentlig en bedring af din livskvalitet på sigt.

De bedste hilsner
Rebecca  
 

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig