Behandling mod brystkræft kan skade hjertet

18-12-2014
Hjertesygdom er en hyppig følge efter behandling for brystkræft og er desværre med til at øge dødeligheden hos patienter, som overlever brystkræft. Årsagen er ukendt, men nu skal forskere undersøge problemet i et nyt stort studie, der støttes af penge fra Knæk Cancer-indsamlingen.

Målet er at udvikle en mere skånsom behandling mod brystkræft, som skader hjertet mindst muligt.

Den gode nyhed er, at patienter med brystkræft overlever længere. Den triste nyhed er til gengæld, at disse patienter ofte får andre alvorlige sygdomme, som de så dør af. Det gælder typisk blodpropper i hjertet og hjernen eller andre hjertekarlidelser.

Skader på blodkar

- Adskillige kræftbehandlinger viser sig at skade det inderste cellelag i blodkarrene og fremskynder hjertekarsygdomme. Det samme gælder forhøjet blodtryk, fedtstoffer i blodet og overvægt, fortæller reservelæge og lektor Britt Elmedal Laursen fra  Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

Hun har sammen med et forskerteam netop startet den ny undersøgelse. Projektet har fået knap 1,7 millioner kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2013. Resultaterne ventes klar i efteråret 2017.

- Vi håber til den tid, at undersøgelsen kan besvare nogle af de mange spørgsmål og give os en bedre forståelse af sammenhængen mellem hjertekarsygdomme og behandling for brystkræft. Der skal mere viden til, for at vi kan udvikle en bedre og mere skånsom kræftbehandling, som har færre bivirkninger, og som ikke samtidig øger risikoen for andre alvorlige sygdomme, siger Britt Elmedal Laursen.

Både kemoterapi og bestråling giver ofte bivirkninger, bl.a. skader på hjerte og kar.

I de kommende tre år undersøges tre grupper af patienter med tidlig brystkræft  – nemlig før kræftbehandling, lige efter behandling og et år efter at behandlingen er afsluttet. Brystkræftpatienterne sammenlignes med en kontrolgruppe af raske personer. Forskerne kikker bl.a. på de inderste cellelag i blodkarrene, blodtryk, blodprøver, overvægt og kropsbygning.

Kemo og stråler

Generelt ved vi i dag bl.a. fra udenlandske undersøgelser, at både kemoterapi og stråleterapi kan forårsage alvorlige hjertekar-problemer. Nogle kemoterapeutiske stoffer er så giftige og giver f.eks. hjertekar-bivirkninger, som allerede opstår under selve kræftbehandlingen.  

Bivirkningerne kan vise sig som forhøjet blodtryk, blodpropper, slagtilfælde og forstyrrelse af hjerterytmen. Andre typer kemoterapi kan øge risikoen for, at patienten flere år efter kræftbehandlingen rammes af hjerteanfald eller hjertesvigt. Derfor arbejder forskerne også på at udvikle mere skånsomme former for kemoterapi, som samtidig kan dræbe kræftcellerne.

Strålebehandling kan ligeledes give hjertekar-sygdomme, men normalt kun hvis hjertet er udsat for direkte stråling. De moderne teknikker, som benyttes i dag, minimerer risikoen for at bestråle hjertet.

Forskerne håber at finde ud af sammenhængen mellem brystkræftbehandlingerne og de mange tilfælde af hjertekarsygdom hos patienterne.

Bedre kontrol i fremtiden

- Det giver jo ikke meget mening, at vi redder patienter fra brystkræft, hvis prisen er, at de i stedet dør af en blodprop. Hvis vi kan vise, at der er en sammenhæng mellem kræftbehandlingerne og hjertekarsygdomme, kan det få stor betydning for, hvordan vi i fremtiden skal tilrettelægge kontrolforløbet for disse patienter med tidlig brystkræft, Britt Elmedal Laursen.

- Vi kan holde øje med risikofaktorer og opdage symptomer på hjertekarsygdomme tidligere og dermed forbedre patienternes chance for at overleve, siger hun.

Af journalist Bodil Kofoed

Klik på billedet og se mere på forskerTV om hjerteproblemer efter kræftbehandling.

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig