Min læge har erklæret mig arbejdsdygtig, men jeg har svært ved at klare en arbejdsdag. Kan det være rigtigt, at jeg skal på fuld tid?

08-04-2019

Spørgsmål 

Hej,

Jeg blev opereret i maj sidste år pga. lungekræft. Der var 3 pletter i venstre lungelap, så den fjernede de. I den ene af pletterne fandt de en aggressiv form for kræft, så derfor fik jeg 12 kemobehandlinger. Det var jeg meget syg af.

Lægen fra Ålborg sygehus mener at jeg er fuld arbejdsdygtig, dog med nedsat funktion pga. manglende lungelap. Dette er så hvad min sagsbehandler går ud fra. Men jeg har svært ved at klare en arbejdsdag på 6 timer.

Jeg er pædagog, og der er altid nok, at se til. Det er åndedrætten jeg har svært ved, når der er travlt. Kan det være rigtig, at jeg skal på fuld tid nu? Jeg er gået ned på 30 timer. 

Svar

Hej,

Mange tak for dit spørgsmål, sikke en omgang. Jeg kan sagtens følge din frustration over din situation, men det din sagsbehandler gør, er desværre “rigtigt”, idet det juridiske og praksis formsætter udførelse og vurdering således.  

Det jeg vil råde dig til er, at søge egen læge og oplyse om dine udfordringer og oplyse om den indvirkning din manglende lungeklap har på dit funktionsniveau. Her vil jeg være undrende og stille spørgsmål ifht. Om det du oplever stemmer overens med de fund der er rent lægeligt. Om der eventuelt bør en lungefunktionstest til eller om der er andre tiltag, som vil kunne afdække og afhjælpe din lungefunktion. Derudover vil jeg råde dig til, at forholde dig til om der er andet end din lungefunktion, som besværer dig i din dagligdag. Kemoterapi kan også have en skrap indvirkning på kroppen, som muligvis går lidt i baggrunden, når du oplever størst udfordring ved dit åndedrag.  

Jeg vil råde dig til, at tage en snak med egen læge før du kontakter din sagsbehandler. Ved kontakt til din sagsbehandler vil jeg råde dig til at oplyse, at du har konsulteret egen læge, idet du ikke selv oplever, at dit funktionsniveau er til det timetal (fuld tid), som umiddelbart har været gisningen fra sygehuset. Jeg vil råde dig til at spille helt åbent og ærligt, fortælle din sagsbehandler lige præcis hvilke udfordringer du møder ifht. Vejrtrækning mv. Der er journalpligt både ved egen læge og ved din sagsbehandler, hvorfor du vil få dine oplysninger ned på skrift. Idet disse også omhandler din aktuelle situation og dit helbred, vil dette højst sandsynligt give anledning til, at din sagsbehandler indhenter lægeligt fra din egen læge ifht. Den videre sagsgang. Om dette vil have betydning for, hvad man tænker, at der skal ske fremadrettet, kan jeg af mange årsager ikke vurdere på foreliggende grundlag.  

Jeg kan dog oplyse, at såfremt du kan fungerer 30 timer på arbejdsmarkedet, vil dette være nok til at indtræde på arbejdsmarkedet i ordinær beskæftigelse. Det er ikke usædvanligt at arbejde 30 timer i en ordinær stilling - det eneste herved er den økonomiske forskel fra 30 timer til 37 timer. Jeg kan oplyse, at såfremt du tænker ud i supplering fra det offentlige eller decideret fleksjob, så er du på de foreliggende oplysninger ikke i målgruppe herfor. Sådanne indsatser er til væsentlig større funktionsnedsættelse, end den du umiddelbart beskriver her. På den måde: ja, det kan være rigtigt, at du skal afsøges på fuld tid, idet den nuværende dokumentation i sagen, fortæller at det kan du. Så det er selvfølgelig udgangspunktet – jf. Ovenstående er det dit ansvar at oplyse og undre dig ifht. De oplevelser som du har. Det er kun dig, som ved hvordan du har det - så sørg endelig for at oplyse og søge viden/hjælp de steder, hvor denne kan effektueres.  
 
Jeg kan og vil ikke love dig en ændring i forholdene, idet det lyder til, at du er ret velfungerende på trods af det forløb, som du har været igennem – hvilket er en kæmpe ressource og super stærkt gået af dig!  
 
Jeg kan slutteligt appelere til, såfremt du ikke allerede har sådan en støtte, at søge evt. Psykolog eller vejledning. Selvom det du umiddelbart beskriver forankrer sig fysisk, så kan det aldrig skade at tale med en uvildig, som måske kan hjælpe dig med at takle både fysiske og psykiske udfordringer rent mentalt. Jeg har ofte oplevet, at dette faktisk kan rykke nogle ting rent fysisk - også i større grad end umiddelbart forventet. Inge Kaldahl på Boulevarden i Aalborg er tilknyttet senfølgeforenignen og kan kontaktes gratis (tlf: 61 65 93 96).  
 
Jeg håber dette kan hjælpe dig i et eller andet omfang, ellers kontakt mig venligst igen. Al held og lykke fremover! 

Al held og lykke fremover,  

De bedste hilsner

Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her