Kan jeg få førtidspension? Jeg er enke, da min mand er død af kræft.

20-05-2020

Spørgsmål 

Kan jeg få førtidspension? Eller komme på nedsat tid, (mindre timetal i stedet for 8 timer, så måske 5-6 timer). Jeg arbejder som social assistent i aftenvagt, 5 dage i den ene uge, 2 dage i den anden uge. Uden at gå ned i løn?

Jeg har prøvet at sige det til min læge, men jeg får bare en sludder for en sladder. Jeg er enke, min mand døde i februar 2019 af kræft.

Svar

Hej,

Tak for dit spørgsmål og beklager det sene svar. Omstændigheder herhjemme har forsinket mig væsentligt - jeg håber dog, at det er bedre sent end aldrig.

Om du kan få førtidspension, kan jeg ikke svare på. Det kræver en udførlig gennemgang af din helbredshistorik og nuværende situation. På det foreliggende, kan jeg svare nej, idet du arbejder og arbejder relativt mange timer. Førtidspension er for dem, som absolut ikke kan arbejde - altså har en effektiv arbejdstid på under 1 time om ugen. Forud for en vurdering heraf, vil du skulle vurderes ifht. Andre foranstaltninger, som ordninger på det ordinære arbejdsmarked: §56-aftale, nedsat tid (ordinær beskæftigelse ligger på 20+ timer), skånehensyn, andet slags arbejde mv. Førtidspension er den absolut sidste instans og i langt de færreste tilfælde en løsning.

Nedsat tid (fra 37-20 timer) er en dialog mellem dig og din arbejdsgiver. Såfremt du sygemeldes, fordi du ikke kan varetage dit arbejde og modtager behandling for det arbejdshindrende, vil man i en evt. genoptrapning af arbejdstid vurdere hvorvidt, at du vil være i målgruppe for anden slags afklaring end til det ordinære arbejdsmarked.

Mit forslag til dig er, at du går i dialog med din arbejdsgiver om evt. nedsat tid - dette bevirker en nedgang i din løn - ingen får løn for arbejde, som de ikke udfører, således findes der ikke en kompensation herfor. Dette også gældende ved et evt. fleksjob, såfremt det er det, som du tænker på. Økonomisk kan det ikke “svare sig”, da arbejdsmængden vil være så lav, at din løn som fleksjobber altid vil være mindre end, hvis du tog arbejde på ordinære vilkår, men nedsat tid.
Mit forslag er endvidere, at du skal kontakte dit forsikringsselskab ifht. om du er dækket ved nedsat arbejdstid pga. sygdom eller kontakte din a-kasse ifht. evt. supplering afhængig af det timetal, som du lander på.

Synes du, at din læge ikke lytter på dig, så find en anden – beklager min bombastiske udmelding, men det er i langt de fleste tilfælde det eneste, som er løsningen. Er der ingen tillid fra din side, så vil samarbejdet aldrig blive helt godt, hvorfor et lægeskifte vil være en god mulighed. Du er nemlig langt fra den eneste, som har oplevet dette – hvilket er super ærgerligt - hvorfor det at skifte læge ikke er så ualmindeligt. Det handler jo om tillid og kemi, hvilket ikke er givet, bare fordi at du tilhører en kommune eller et lægehus, så kig du dig endelig efter en anden, hvor du om muligt får mere ørenlyd.

Jeg ved, at dette ikke gav dig et konkret svar, men det er simpelthen umuligt for mig at skulle kunne vurdere på foreliggende. Jeg håber dog, at dette gav dig et overblik over dine muligheder nu og her. Såfremt du har brug for andet, så kontakt mig endelig.

Al held og lykke fremover!

De bedste hilsner

Rebecca

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her