Min mand er terminal patient. Er der noget, vi skal være klar over i den sidste tid?

19-06-2020

Spørgsmål 

Kære Rebecca, 

Min mand er terminal patient!, 58 år, kræft 5 steder, efter spiserørskræft operation i december 2018 på Riget. 

Har lige Terminal orlov og i den forbindelse havde jeg / vi besøg fra Hillerød Kommune. Hun oplyste bl.a., at som terminal patient var en grøn recept, hvilket var nyt for os. 

Nu vil jeg / vi hører, om der er andet, vi skal være klar over i denne sidste tid. 

På forhånd tusind tak.

Svar

Hej,  

Tak for dit spørgsmål. Sikke en omgang – jeg håber, at I er i omstændighederne og passer godt på hinanden, så vidt det er muligt.  

Jeg ville gerne svare meget dybdegående, men det er en udfordring med begrænset kendskab til, hvad I allerede er oplyst. Jeg forsøger, og beklager, såfremt det er en gentagelse.  

Der er mange støttende foranstaltninger, når en person indfinder sig i sådan en situation, som du/I er i på nuværende tidspunkt. Disse indsatser, tilbud og støtteforanstaltninger er mange-grenede og spænder vidt fra testamente-rådgivning, psykologisk bistand, sygepleje, hjælpemidler mv., hvorfor listen er lang.  

Ifht. min hjemmebane, som er socialfaglig, har jeg rådgivet således, at de praktiske ting er værd at få styr på tidligt: Skifteretten, forsikringer (nogle kommer til udbetaling og andre ændrer sig), ønsker omkring begravelse/bisættelse og testamente – dette er en kedelig affære, men virkelig et godt aktiv at tage tidligt i processen, for at kunne bruge den sidste tid på det, som er vigtigt: at være sammen.  

Ifht. pleje, så kan I ansøge og få bevilget, tilskud og hjælp til uendelig mange ting og mange flere end jeg kan oplyse dig fyldestgørende om, hvorfor jeg vil råde dig til at tage kontakt til Palliativt Team i din region og tale med deres socialrådgiver. De gør et fantastisk stykke arbejde og formår at rykke meget hurtigt på tingene, samt kan rådgive dig/jer helt specifikt ifht. jeres situation. Telefonnummeret hertil er: 48 29 53 55.
 
Derudover er kræftrådgivningen via Kræftens Bekæmpelse altså heller ikke et sted, hvor du går forgæves - dette både ifht. de helt materialistiske ting, men i særdeleshed også ifht. psykiske og sociale udfordringer.  På nedenstående link remses alt op, som kunne være OBS i denne tid, hvor du dirigeres direkte videre til, hvor du kan søge information: 
https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/hvis-du-har-kraeft/leve-med-uhelbredelig-kraeft/

Jeg ved godt, at dette langt fra er en udførlig liste, men det er en indgang til de rette specialister, som absolut har rådgivnings- og faciliterings-kompetencen. Jeg håber, at dette kan hjælpe en smule. 

Jeg ønsker jer alt det bedste og en smuk sidste tid, som betyder noget for jer.  

De bedste hilsner,  
Rebecca  

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her