Tværfaglig rehabilitering til mænd med prostatakræft nytter

22-11-2013
To timers undervisning af en fysioterapeut og to timers undervisning af en sygeplejerske med ekspertise indenfor strålebehandling betyder, at prostatakræftpatienter minimerer deres senfølger efter stråle- og hormonbehandling og dermed får en bedre livskvalitet. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Odense Universitetshospital, som er offentliggjort i British Journal of Cancer.

Hvert år får ca. 4.200 danske mænd diagnosen prostatakræft. En sygdom, som kan behandles med operation, strålebehandling, antihormonbehandling og kemoterapi. Smerter og hyppig vandladning eller blødning ved vandladning er kendte senfølger efter endt strålebehandling. Og hormonelle ændringer, vægtøgning og depressive tendenser er kendte senfølger ved hormonbehandling af sygdommen.

Dette er billedteksten

Alt sammen noget, som kan være med til at ødelægge livskvaliteten hos mænd, som også lige har været igennem et langt og sejt behandlingsforløb.

Mænd får handlemuligheder

Men der er hjælp at hente. Et nyt dansk forskningsprojekt viser nemlig, at en mindre rehabiliteringsindsats – to timers undervisning af en fysioterapeut og to timers undervisning af en sygeplejerske med ekspertise inden for strålebehandling betyder, at mændene får en bedre livskvalitet både fysisk og psykisk.

-Det, som det her handler om, er, at mændene får handlemuligheder. De lærer om de bivirkninger, som behandlingen kan give, og hvordan de kan afhjælpes. De lærer, at de har en bækkenbund, som kan trænes, og så får de vejledning i fysisk træning. Og resultatet var helt tydeligt. Mændene rapporterede om langt færre såkaldte irritative urinsymptomer, som f.eks. smerter og hyppig vandladning end kontrolgruppen, og de bevarede deres evne til at håndtere deres situation, siger centerchef, sygeplejerske, ph.d. Karin Brochstedt Dieperink fra Rehabiliteringscenter Dallund og Odense Universitetshospitalet, som står bag undersøgelsen.

Karin Brochstedt Dieperink angiver, at mænd får ’trælse’ bivirkninger og senfølger af behandlingen. Der er mænd, der nærmest ikke tør forlade hjemmet, fordi de har indrettet deres dagligdag, så de hele tiden er i nærheden af et toilet.

- Derfor er det også meget glædeligt, at der rent faktisk ikke skal så meget til, for at man kan få sig et hæderligt liv igen, siger Karin Brochstedt Dieperink.

Tilbud på hospitalet eller i kommunalt regi?


Lige nu overvejer ledelsen på Odense Universitetshospital, om man skal tilbyde, de prostatakræftpatienter, som har behovet, den tværfaglige rehabilitering. Og i givet fald, hvordan og i hvilket regi det skal ske.

-Ansvaret for kræftrehabiliteringen ligger jo i kommunerne, så det kan også ende op med, at metoden skal implementeres der, men det kræver, at kommunerne har den faglige ekspertise. Jeg håber, at der bliver fundet en god løsning, så mændene kan få den rette rehabilitering, fastslår Karin Brochstedt Dieperink.

Undersøgelsen er offentliggjort i British Journal of Cancer (2013), 1-9 doi: 10.1038/bjc.2013.679. Der var tale om et lodtrækningsforsøg med deltagelse af 161 mænd - 79 fik tilbudt tværfaglig rehabilitering. De resterende 82 mænd var kontrolgruppe – og fik dermed ingen tilbud.

Læs om prostatakræft

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig