Ny forskning skal mindske kræftskader

05-08-2014
I takt med at flere kræftpatienter overlever deres sygdom, stiger antallet af mennesker, som må leve med skader – såkaldte senfølger – efter behandlingen. Nu vil Kræftens Bekæmpelse støtte forskning, der skal mindske senfølger hos både børn og voksne.

Til efteråret sætter Kræftens Bekæmpelse for tredje år i træk spot på kampen mod kræft i den store kampagne Knæk Cancer. Og allerede nu bliver der sat navn på en del af det arbejde, som de indsamlede penge skal gå til. Et af indsatsområderne bliver forskning, der skal mindske de senfølger, mange kræftpatienter oplever efter deres behandling. Her har forskere allerede nu mulighed for at søge om at få del i en pulje på 5 mio. kr. til nye projekter. 

– Antallet af kræftpatienter stiger, men heldigvis bliver vi også bedre til at behandle patienterne, så flere overlever sygdommen. Men der er bivirkninger ved de fleste behandlinger, og de kan udvikle sig til senfølger, som patienterne må leve med i mange år – måske resten af deres liv, siger professor Cai Grau fra Aarhus Universitetshospital. Han er en af de eksperter, der skal uddele de mange penge. 

Der er allerede sket mærkbare fremskridt, som har nedbragt risikoen for senfølger inden for en række områder. Inden for strålebehandling er der bl.a. udviklet metoder, hvor strålefeltet tilpasses meget præcist til kræftknuden, så det omkringliggende væv skånes mest muligt. Inden for kirurgi sikrer kikkert-kirurgi mindre indgreb, og teknikkerne er blevet forfinet, så skaderne på organerne er mindsket. Alligevel har mange kræftoverlevere i dag en hverdag med senfølger i form af f.eks. tandskader eller ødelagt spytproduktion efter strålebehandling, smerter og hævelser i ben og arme, fordøjelsesbesvær eller hukommelsessvigt. 

– Der er afgjort brug for flere tiltag, der kan nedbringe antallet af senfølger, som for mange kræftpatienters vedkommende alvorligt påvirker deres livskvalitet, siger Cai Grau. 

Efterlyser nye ideer

Cai Grau understreger, at noget af det vigtigste ved de nye projekter er selve ideen bag, som meget gerne må komme med en helt ny måde at gribe problemet an. 

– Denne pulje er rettet mod en meget specifik problemstilling. Vi håber, at det giver plads til, at også yngre forskere kan byde ind og præsentere ideer, som åbner mulighed for at mindske senfølger, naturligvis uden at det mindsker chancerne for helbredelse, siger Cai Grau. 

Der er ansøgningsfrist d. 13. august. Herefter gennemgår det videnskabelige bedømmelsesudvalg de indkomne ansøgninger, og umiddelbart efter Knæk Cancer-kampagnen i uge 43 bliver de støttede projekter offentliggjort, hvorefter de kan starte op.

Læs opslaget

 

Af kommunikationsmedarbejder Mette Vinter Weber

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig