Behov for mere forskning i senfølger efter tarmkræft

21-10-2013
I takt med at stadig flere danskere hvert år får diagnosen tyktarmskræft, har Patientnetværket for Tarmkræft besluttet at intensivere indsatsen for de kræftramte og deres pårørende. På onsdag stifter netværket derfor en landsdækkende patientforening for bedre at bistå de knapt 30.000 berørte, der ifølge Annelise Læssøe fra netværket ofte føler sig meget alene med deres symptomer og tabubelagte senfølger.

Tarmkræft er en alvorlig sygdom, der rammer flere tusinde danskere hvert år. Kræft i tyktarmen er den mest udbredte. Hvert år får 2.700 danskere denne diagnose, mens 1.500 får konstateret kræft i endetarmen. Heldigvis er overlevelsen steget de seneste år, og det betyder, at knapt 30.000 danskere i dag lever med sygdommen.

-Tarmkræft er desværre en af de store kræftsygdomme herhjemme, og da sygdommen med alle dens symptomer og senfølger for mange patienter er svære at tale om, resulterer det ofte i en stor ensomhedsfølelse over for et tabubelagt emne, siger medlem af netværkets styregruppe, Annelise Læssøe, forud for den stiftende generalforsamling på onsdag i Center for Kræft og Sundhed i København.

Vigtigt at deltage i tarmkræftscreeningen

Blandt de vigtigste opgaver for den nye patientforening bliver derfor en øget indsats for at støtte patienter og pårørende samt fra sidelinjen at skubbe på for bedre behandlingsmuligheder og animere til mere forskning i senfølger efter tarmkræft. Samtidig ser den kommende patientforening det også som en særdeles vigtig opgave at opfordre danskere i alderen 50 til 74 år til at deltage i den kommende tarmkræftscreening.

Den kommende patientforening har allerede godt fodfæste flere steder i landet. Senest har Jette Lyngholm, der selv er ramt af tarmkræft, stiftet netværksgrupper i såvel Region Midtjylland som i Region Nordjylland, hvor formanden for Kræftens Bekæmpelse, professor Frede Olesen, og vicepræsident i foreningen, tdl. chefpolitiinspektør Per Larsen, i sidste uge deltog i det stiftende netværksmøde i Aalborg.

Jette Lyngholm er initiativtager til de to netværksgrupper i Region Midtjylland og Region Nordjylland.

-Det er så vigtigt for os, der selv kæmper med senfølger og stomi, at være med til at skabe langt større åbenhed og dermed bane vejen for at hjælpe andre tarmkræftpatienter videre, siger Jette Lyngholm fra Lemvig.

Screening fra 1. januar

Den landsdækkende screening for tarmkræft starter 1. januar. Formålet er at konstatere tarmkræft i så tidligt et stadie, at man kan iværksætte behandling tidligst muligt. Det betyder mere skånsom behandling og en langt bedre overlevelse.

Alle danskere i alderen 50-74 år vil over en indkøringsperiode på fire år få tilbud om at deltage. Derefter skal screeningstilbuddet gentages hvert andet år.

Patientnetværket for tarmkræft

Tyktarmskræft

Endetarmskræft

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig