Min mand blev behandlet med "ny" medicin, hvor senfølgerne endnu ikke er dokumenteret. Kommunen vil ikke anerkende senfølgerne ift. pension - hvad gør vi?

04-12-2020

Spørgsmål 

Hej Rebecca. 

Min mand lider efter kræftsygdom bl.a. af led- og knoglesmerter, som ikke kan dokumenteres. Han er blevet behandlet med "ny" medicin, som er kendt i ca. 10 år, og hvor senfølger endnu ikke kendes, da der er ikke lavet studier på dette.

I forbindelse med sag om førtidspension vil kommunen ikke anerkende senfølgerne på trods af oplysning fra sygehus og læge om, at der er tale om en ny behandling. Samtidig oplyser kommunen, at han må vente til, at han kan få seniorpension (om ca. 1 år) - for der opfylder han tilsyneladende kravene? Hvad gør vi? 

Svar

Hej,  
 
Mange tak for dig spørgsmål! Super sejt at kaste sig ud i nye behandlingsmetoder – det er i virkeligheden det, som er banebrydende for al videre behandling indenfor kræftområdet. Så tak til jer for at bidrage så stort til det. 

Jeg har svært ved at give dig en plan, da jeg simpelthen ikke kender alle faktorerne i sagen, samt på hvilket grundlag, at der er ansøgt om førtidspension - vejene kan være mange og grundlagene differencierede. Du er velkommen til at sende et nyt spørgsmål med lidt flere oplysninger, hvis du ønsker et mere konkret svar. 

MEN! Jeg kan da godt kan stille mig lidt nysgerrig på afgørelsen om afslag på førtidspension? Deri kan man ofte læse sig til, hvad det er, som der mangler at blive afklaret/beskrevet, samt hvorfor – her kommer jeg også til kort, da jeg ikke er bekendt med dokumentationen i sagen, hvorfor jeg ikke kan udtale mig om det videre forløb. Dog skal I være opmærksomme på at få en skriftlig afgørelse på afslag, for så har I mulighed for at klage. 

At han kan være i målgruppen for seniorpension er meget sandsynligt og vil være en fin måde at “trække sig tilbage” på. Dog hjælper det jer jo ikke nu, og det synes jeg, at man bør rådgive jer om og deraf finde en vej i det, hvis ikke det er førtidspension. Førtidspension og seniorpension bliver jeg nødt til at understrege forskelligheden i, idet en førtidspension og en seniorpension er to meget forskellige ting, kommer fra to meget forskellige lovgivninger og stiller meget forskellige krav ifht. målgruppe. Dette er bare for ikke at forvirre over de mange “pensions-begreber”.  
 
Jeg kan desværre ikke give jer så meget andet end overstående i forhold til de oplysninger, som jeg har fra jer – I er som sagt meget velkomne til at sende et nyt spørgsmål med lidt flere oplysninger, hvis du ønsker et mere konkret svar.
 
Jeg håber, at I finder vejen – de kærligste hilsner, 
Rebecca 

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her