Jeg har gener efter brystkræft, der påvirker min hverdag som folkeskolelærer. Hvordan takler jeg det med min arbejdsplads, og er der mulighed for hjælp?

26-04-2021

Spørgsmål 

Hej 

Jeg blev behandlet for brystkræft i 2016. Jeg er meget træt, er følsom over for støj, husker dårligere og får stærke nervesmerter ved den mindste kulde. Jeg har hele tiden tænkt, det ville gå over, men på 5. år, må jeg nok erkende, at det ikke stopper.

Jeg er folkeskolelærer og underviser i en af de små klasser. Det er jeg meget glad for, men jeg har svært ved at være udendørs i længere tid, når det er koldt. Bare en gårdvagt kan give mig længerevarende nervesmerter i tæer og fingre. Det komplicerer naturligvis min hverdag.

Jeg har selv betalt for for nedsat tid, så jeg arbejder 90%, men jeg er så træt. Jeg vil spørge om råd til, hvordan jeg tackler det på min arbejdsplads. Er der nogen mulighed for hjælp? 

Dbh

Svar

Hej,  

Mange tak for dit spørgsmål - det er fantastisk, at du bibeholder det arbejde, som du holder af, på egen hånd! Det er et godt spørgsmål, og jeg kan glæde dig med, at der ér hjælp at hente i sådan en situation.  

Der er flere ting, som du kan gøre ifht. din arbejdsplads. I det følgende ser du de mindre invasive træk først og nedadgående kommer de mere gennemgribende træk. 

  • Du kan gå i dialog med din arbejdsgiver om dine gener efter dit kræftforløb og oplyse om de opgaver, som udfordrer dig i at udføre dit arbejde for at finde en løsning, som er holdbar for både dig og arbejdsgiver. 
    • Eksempelvis det du skitserer her, at en gårdvagt kan have negativ indflydelse på dit helbred resten af arbejdsdagen. Du kan gå i dialog om at blive fritaget for de opgaver, som medfører “unødvendige” komplikationer for dig ift. at udføre din kerneopgave: at undervise. Her kan du med fordel møde din arbejdsgiver med, at du i så fald gerne vil tage en anden slags opgave, således dine kollegaer kan tage over for dig i den specifikke sammenhæng, og du kan tage over for dem på andre parametre.  
  • Du kan gå i dialog med Kommunen, Ældre-Handicap, ifht. din mulighed for at søge om hjælpemidler - dette både på arbejdspladsen og/eller i hjemmet. Der skal en visitator ud og besøge dig for at vurdere, hvilke typer hjælpemidler, som eventuelt kan hjælpe dig, og hvilke hjælpemidler der vil kunne bevilges. Her kan være tale om eksempelvis særlige såler til skoene, en måtte at stå på, varmepude eller andet, som vil kunne afhjælpe dine gener på arbejde eller i hjemmet. 
  • Du kan også rådføre dig med din egen praktiserende læge ifht. e§56-aftale. Det er en refusionsordning mellem arbejdsgiver og kommunen, hvor en medarbejder, som har en kronisk lidelse, der kan bevirke ekstra fravær alene grundet den specifikke lidelse, har mulighed for fravær fra arbejde med økonomisk kompensation til arbejdsgiver. Det er egen læge, som vurderer, hvorvidt du er i målgruppen for denne aftale, men aftalen skal ansøges af dig eller arbejdsgiver via borger.dk. Det er relativt hurtigt at få den igennem, når egen læge har godkendt lidelse og vurderet risikoen for fravær.  

Når du gerne vil beholde dit arbejde, hvilket jeg synes, er virkelig flot - og du ikke har mulighed for at gå yderligere ned i tid, så er dette dine umiddelbare muligheder. Hvor “let” disse ting kan udføres afhænger af strukturen på arbejdspladsen og din arbejdsgivers muligheder for at hjælpe dig. Det er ikke altid, at det rent politisk/organisatorisk kan lade sig gøre, så bliv ikke slået ud, hvis det er tilfældet.

Dog er det gratis og god signal-værdi at gøre opmærksom på dine udfordringer, for at løse dem – dialog og åbenhed er således det bedste, som du kan anspore til - det viser, at du er loyal, har selvindsigt og er løsningsorienteret ifht. både din egen situation, men i den grad også arbejdsgivers situation. Hvis ikke de allerede ved det, så finder de i al fald ud af, at de har en medarbejder, der rigtig gerne VIL. Dét er en kæmpe ressource.  

Jeg håber, at ovenstående giver dig nogle muligheder at gå videre med, og at det løser sig, således du får et arbejdsliv, som ikke kolliderer for meget med dine gener og dit hverdagsliv. Det hele skal hænge sammen.  

Al held og lykke – kontakt mig endelig, såfremt du skulle få behov herfor.  

Mvh Rebecca 

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Rebecca Lykke er tilknyttet Senfølgerforeningen og hjælper med at svare på de spørgsmål om tilknytning til arbejdsmarkedet, du som patient eller pårørende ikke selv kan finde svar på.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver her