Findes der Facebook-grupper for mænd med lav sexlyst og nedsat rejsningsevne efter prostatakræft?

26-06-2021
Sexolog Susanne Duus har svaret på dette spørgsmål.

Spørgsmål:

Hej. 

Jeg skriver for at høre om du/I kender til Facebook-grupper for mænd med lav sexlyst og/eller dårlig rejsningsevne? Jeg har søgt, men har ikke kunnet finde nogen.

Jeg blev opereret for kræft i prostata i juli 2020 og har siden haft dårlig rejsningsevne og en voldsomt nedsat sexlyst, hvilket både jeg og min partner finder frustrerende.

Svar:

Kære Mand som efterspørger en bestemt Facebook-gruppe

Mange TAK for din henvendelse.

Du oplyser, at du i juli 2020 er blevet opereret for prostatakræft. Efterfølgende døjer du så desværre med nedsat evne til rejsning og en voldsom nedsat sexlyst, hvilket både du og din partner finder frustrerende. I din henvendelse spørger du mig, om jeg kender en Facebook-gruppe for mænd, som har det på samme måde.

Jeg vil svare både Ja og Nej. Nej, fordi jeg, som du også har, søgte på Facebook og ikke kunnet finde en sådan gruppe. Jeg har også forhørt mig hos andre fagprofessionelle, uden desværre at finde andre svar, end de jeg nedenfor vil nævne.

Når jeg svarer Ja, er det, fordi jeg håber på, at du på et eller andet tidspunkt i dit prostatakræftforløb er blevet oplyst om PROPA. PROPA er en landsdækkende patientforening for prostatakræftpatienter og deres pårørende. PROPA’s mål er at udbrede viden og information om sygdommen. OG PROPA har faktisk også en gruppe på Facebook, - deraf mit ja.

Besøg Prostatakræftforeningens (PROPA's) hjemmeside her

Her findes blandt andet nogle korte film, hvor prostatakræftramte mænd og deres kvinder beskriver, hvorledes de har oplevet prostatakræftforløbet, og hvordan det også har påvirket deres liv efterfølgende.

Da nedsat evne til rejsning, samt ingen eller meget lille sexlyst desværre er en meget velkendt senfølge for mænd, som har været igennem et prostatakræftforløb, så lægger jeg et link til Senfølgerforeningen.

Se gerne video 2 om senfølger (seksualitet) på Senfølgerforeningens hjemmeside

Eksperten som medvirker i filmen er Astrid Højgaard, ledende overlæge ved Sexologisk Center Aalborg, speciallæge i gynækologi og klinisk lektor.

Måske du vil finde interesse i at se og læse noget af ovennævnte.

Jeg ved fra mange mænd, der har senfølger efter et prostataforløb, at de oplever det som et kæmpe tab, at deres rejsning enten helt udebliver eller bliver nedsat. Når selve lysten så oveni udebliver, kan det på mange måder være svært at kende sig selv igen. Mange steder beskrives det, at det fortsat er muligt at være intime, kæle, kysse stimulerer med sin partner eller/og sig selv, - MEN for de fleste er og bliver det et tab, at man ikke som vanligt kan gennemføre det store ”skrald”, som man ellers har kunnet.

Et tab, der oftest skaber usikkerhed både hos manden og dennes partner. For mange kan det være svært at tale om. Både i parforholdet og når du er på det sted, hvor du modtager din behandling.

Du/I kan altid bede om at få lavet en henvisning til et sexologisk center/klinik.

Du kan også benytte dig af Kræftens Bekæmpelses tilbud om gratis rådgivning og forskellige forløb som støtte til kræftpatienter, tidligere kræftpatienter, pårørende og efterladte mere end 40 steder i landet. Mange kræftrådgivninger har et netværk for mænd, hvor en stor del, ja måske den største del af deltagerne er mænd, der har været i behandling for prostatakræft.

Følgende link og telefonnummer tænker jeg er den Kræftrådgivning, der er tættest på dig:

Find Kræftrådgivningen her
Tlf. 82 20 58 05.

Har du og din partner mod på det, kan det altid være en god begyndelse at kontakte en Kræftrådgivning, som kan guide dig/Jer videre. Du/I vil blive oplyst om, hvilke tilbud der findes, og du er altid velkommen til at bestille en samtale. Du alene eller med din partner.

Jeg vil til at slutte, og håber så meget for dig/jer, at I ikke giver op. At I finder en vej. Måske ikke en vej til det, der var, men en vej til noget, der kan få en betydning i livet – på trods.

De bedste hilsner fra Susanne