Jeg er meget stram dernede og kan ikke have samleje pga. smerter. Er det kemoen?

08-09-2020

Spørgsmål:

Jeg har været på Skejby Universitetshospital, da min egen læge mente, jeg havde Lichen Schlerosus. De mente det dog ikke, men at jeg havde vulvodyni.

Jeg kan ikke gennemføre almindeligt samleje på grund af smerter. Jeg har fået nogle anvisninger til punktet, jeg skal trykke på hver dag. Føler jeg har en meget stram "ring" dernede - hymnen??

Kan generne hænge sammen med højdosis kemokure?

Svar:

Kære spørger

Mange tak for dit brev.

Det er jo sådan med brevkasser, at alle der går ind og kigger kan læse både spørgsmål og svar. Ofte kan vi lære noget af de svar på spørgsmål, som andre stiller. Derfor vil jeg lige kort skrive om, hvad Lichen Schlerosus og vulvodyni er.

Lichen Schlerosus er en kronisk hudlidelse. Den kan opstå overalt på hud og slimhinder, men ses oftest i/ved ydre kønsorganer samt omkring endetarmen. Det er flest kvinder, der får Lichen Schlerosus. Symptomerne kan være svie, rødme, kløe og irritation, - og forveksles ofte med svamp. Huden bliver tynd og kan sprække ved aktiviteter som en cykeltur, seksuel aktivitet eller blot på grund af et par bukser der strammer lidt på huden. Lichen Schlerosus kan således give komplikationer i hverdagen på mange planer.

Vulvodyni er en tilstand, der medfører smerter i området omkring skedeindgangen (vulva), en smertefuld sammentrækning af bækkenmuskulaturen. Smerterne kan opstå spontant, ved berøring eller ved indføring af eksempelvis fingre, penis eller andet i skeden.

Når du fortæller, at din læge har henvist dig til Skejby, går jeg ud fra, at du her er blevet set og undersøgt af en speciallæge, - en gynækolog. Jeg kender ikke proceduren i Skejby, men når du skriver, at du er blevet anbefalet at trykke på et punkt måske flere, går jeg ud fra, at det er omkring din skedeåbning.

Du fortæller, at du ikke kan gennemføre et almindeligt samleje på grund af smerter og spørger mig, om de gener, du har, kan hænge sammen med, at du har modtaget højdosis kemokure.

Desværre er det således, at kemobehandling kan give alverdens senfølger. Jeg tror faktisk, at de fleste af de kvinder jeg har talt med gennem årene, som har gennemgået en kemobehandling, har oplevet at blive mere eller mindre tørre i deres slimhinder og oplevet det mest generende i skeden. Når slimhinden i skeden bliver tør, bliver den også meget følsom og sart. Huden bliver tynd, og der skal ikke meget til før den revner, og det kan for nogle medføre små blødninger og være meget smertefuldt. 

Smerter kan fjerne glæde og lyst til at gennemføre et samleje.

Så selvom jeg tænker, det ikke er kemoen der direkte gør, at du spænder op og føler den hårde ring omkring skedeindgangen, så hænger tingene alligevel sammen. Når du ved, at kommer der berøring eller noget op i din skede, vil dette opleves meget smertefuldt, og din krop kan reagere ved at trække skedeåbningen ekstremt sammen. Det sker helt reflektorisk, er smertefuldt, - og kan godt tage tid og kræve hjælp for at få løst op for.

Ved seksuelle problemstillinger og her ved seksuelle smerter ved samleje, er der ofte flere årsagsfaktorer til stede, og som måske kan forstærke hinanden. Det er vigtigt at se på helheden. Det at være kræftpatient og have modtaget højdosis kemobehandling er jo i sig selv en stressfaktor i et liv. På din alder kan jeg se, at du evt. er stoppet med at arbejde eller har været nødt til at stoppe på grund af sygdom. Du bor sammen med en partner, og hvordan du og denne formår at være i livet med en alvorlig sygdom spiller også ind i et helhedsperspektiv. Der er oftest ikke bare én men flere faktorer, der spiller ind ved vulvodyni.

Som jeg læser dit spørgsmål, har I tidligere I jeres forhold været i stand til at gennemføre et normalt samleje.

Der hvor I er i livet lige nu, kan dette ikke lade sig gøre. Jeg ønsker for dig/jer, at I på trods, - evner at bevare kropslig tæthed I jeres forhold. Alt for ofte holder par op med at have fysisk kontakt – kram, kys, holde i hånd, berøring, tage bad sammen, ligge i ske m.m., når de ikke kan være seksuelt sammen på den måde de plejer.

Jeg vil råde dig til at undersøge, om det var i gynækologisk regi, du blev set, og hvis dette er tilfældet, så gå tilbage til din egen læge og bed om at blive henvist til Sexologisk Enhed v/ Århus Universitetshospital. De har som en af deres målgrupper; Kvinder der oplever smerter ved samleje. De tilbyder også telefonrådgivning, - som er anonymt. De kan ikke give behandling under telefonsamtalen, men råd i forhold til forskellige sexologiske problemstillinger.

Fagbladet ”Sygeplejersken” havde for et par år siden en artikel om vulvodyni. Nu er ”Sygeplejerksen” jo et Fagblad, og det er en undersøgelse/behandling, der tages udgangspunkt i. Derfor kan indholdet være lidt komplekst at greje, men langt det meste er skrevet, så det er til at forstå. Det kan give forståelse for egne problematikker at læse om, hvad man indtil nu ved om vulvodyni. Hvad er det? Hvorfor er det kommet? Kan der gøres noget? Hvad kan jeg selv og min partner gøre?

Hvis du har interesse for at læse artiklen, kan du læse den her: Sygeplejerskers rolle i sexologisk behandling af vulvodyni

Så vil jeg sluttelig igen sige mange tak for dit brev. Jeg vil ønske dig al mulig held og lykke, - med det hele.

Mange hilsner fra Susanne