Hvordan får jeg lysten og min "bobbel" tilbage?

08-10-2020

Spørgsmål:

Hej Susanne 

Efter brystkræft operation (brystbevarende), strålebehandling og antihomon, fik jeg stadigt sporadiske menstruationer, hvilket man ikke må, og derfor fik jeg fjernet livmoderen og æggestokke.

Siden da har jeg ikke haft lyst til sex. Det gør ikke ondt, og jeg kan også godt blive våd, men lysten er der ikke. Vi har prøvet “bare” at kæle for hinanden med aftale om, at vi ikke måtte dyrke sex. Det var fint nok, men det vækkede ikke lysten, dette har vi gjort i flere omgange. Også hvor vi har aftalt ikke at dyrke sex i 1 måned, men kæle for hinanden. Uden at det har givet mig lyst. 

Som tiden er gået, har jeg accepteret at dyrke sex (i ca 20 min), min kæreste kan give mig orgasme med hjælp fra legetøj, og gør det hver gang. Men jeg føler ikke lyst, og vi er langt fra vores gamle sexliv. 

Nogle gange kan han røre mit bryst, andre gange ligger jeg min hånd over, så han ved, om det er okay at røre eller ej. 

Jeg er langt mentalt fra at være i den “bobbel” jeg var før, når vi dyrkede sex. Sex legetøj er ikke nyt for os. 

Hvordan finder jeg “bobbel” igen, hvordan får jeg lyst igen? 

På forhånd tak 

Svar:

Kære kvinde

Mange tak for dit spørgsmål omkring at få lysten tilbage. 

Hvor ville jeg dog ønske at kunne svare dig kort og præcist på dette spørgsmål. Dels ville det måske kunne afhjælpe dig/jer, - men jeg tror faktisk også, at jeg ville være rig og berømt, såfremt jeg var den, der havde det rette svar.

Studier viser, at nedsat eller manglende seksuel lyst er det hyppigste indberettede seksuelle problem hos kvinder i den vestlige verden.  Dette gælder for kvinder, der har en sygdom, men sandelig også hos de, som ikke har en sygdom/diagnose. Den oplysning hjælper dig nok ikke lige nu og her. Alligevel kan du måske finde en form for ”normalitet” – i den ”nye bobbel” du befinder dig i.

I mine samtaler med par, og også i forbindelse med mine foredrag om Kærlighed, Samliv og Sygdom, støder jeg igen og igen på kvinder, - og også mange mænd - der lider af mangeartede senfølger efter kræftbehandling. Og seksuelle senfølger fylder rigtig meget for begge køn, og for både patienten og den pårørende.

Kræftens Bekæmpelsens barometerunderundersøgelse 2019 (en undersøgelse der sætter fokus på kræftpatienters oplevelser i opfølgnings- og efterforløbet af kræftbehandling) viser, at de tre aspekter, som kræftsygdommen har haft den største negative indvirkning på, er sex- og samliv (42%), synet på egen krop (33 %) og evnen til at deltage i fritidsinteresser (30 %).

SÅ det du oplever her efterfølgende i dit kræftforløb er ”set mange gange før”. Det ændrer ikke din – lige nu situation – men kan fortælle, at det desværre er en ”normal” oplevelse - en senfølge af Kræftbehandling.

Jeg vil bruge noget tekst på at skrive om begrebet LYST.

MEN…… først vil jeg godt kommenterer eller komplementere den måde, du beskriver du og din partner finder en vej på i jeres nuværende situation. Jeg vil håbe, der er rigtig mange, der læser dit spørgsmål og din så smukke beskrivelse af alt det, I gør for at bevare en seksualitet. Nærværet, intimiteten på trods af, at livet med sygdommen har gjort, at I må gøre noget ”andet end det, I plejer at gøre”. Der er desværre mange, der stopper eller er mindre intime sammen, når de pludselig ikke kan handle, som de er vante og trygge ved i deres seksuelle adfærd.

Så vil jeg udtrykke, hvor taknemmelig jeg er for at bo i en del af verden, hvor vi som kvinder kan udtrykke/omtale vores seksualitet, vores lyst til sex. Det er langt fra alle kvinder i verden muligt. Vi skal dog heller ikke i Danmark skrue tiden langt tilbage, før lysten var mandes naturlige virketrang, og vi som kvinder blev beskrevet som letlevende og løsagtige, hvis vi udtrykte eller udlevede vores erotiske lyster. Tak til alle, der gennem tiderne har kæmpet og trådt vejen således, at vi i dag, også som kvinder, har mulighed for at udleve seksuel lyst, tale om lyst – og manglende lyst.

Seksuel Lyst kan ikke beskrives med få ord eller en enkelt sætning. Seksuel Lyst er en fællesbetegnelse for en mængde af forskelligartede følelser, fornemmelser, energier, velvære m.m.

Seksuel Lyst er et personligt anliggende som gennemleves, håndteres og opleves forskelligt fra menneske til menneske og også i forhold, hvor i livet vi befinder os. Nogle vil finde større seksuel lyst i deres unge år, mens andre med alderen beskriver, at deres seksuelle lyst bliver mere intens og centreret. Seksualiteten har ingen alder. Den følger os gennem livet på forskellige niveauer, forskellige følelser og oplevelser, - fra vi bliver født, til vi dør.  

Ved alvorlige hændelser som tab, traumer eller alvorlig sygdom, hvor vores tilværelse bliver berørt, bliver vores seksualitet og lysten til denne også berørt. 

Så tilbage til dig. Du beskriver, at du godt kan blive våd og, at du godt kan få orgasme. Også selvom du ikke kan mærke lysten. Mon du kan mærke en form for lyst, når du er ved at nærme dig din orgasme? Jeg har ofte fået beskrevet, at det med at ”tænde” – mærke lysten ved synet af sin partner, ved let berøring, eller hvad som helst individuelt andet, - bare ikke er der, som det plejer. Men når man så vælger at være sammen - have sex sammen alligevel - så kan der godt komme en form for lyst henne i seancen. Det er bare ikke det samme. Slet ikke det samme, som da man tidligere kunne mærke ”bobler eller gnister i blodet ” og havde SÅ meget lyst til sex.

Jeg kan desværre ikke give dig noget kort og præcist svar på, hvordan og om du kan få din vante sexlyst tilbage.

Men igen. Jeg synes du/I gør meget for fortsat at være intime sammen. Og det håber jeg, du har lyst til. Lyst til, at I gør det, I gør. 

Med de oplysninger du har givet, tror jeg, at hvis vi sad sammen, ville jeg tale med dig om, hvad du gør for dig selv i dit liv. Ikke seksuelt, men sån` aktiviteter/sysler helt for dig. For er der andet du også har mistet lysten til?

Jeg har på et tidspunkt samtalet med en flok unge og ældre, som havde brugt meget tid på at lave yoga. Jeg spurgte helt konkret, om de kunne mærke en forskel specielt i forhold til, om yoga havde nogen indflydelse på deres seksualitet. Alle svarede, at de kunne mærke, at de gennem yogaen havde fået mere energi, overskud og mere livslyst – og også mere lyst til sex. En del mente, det skyldtes, at de gennem yogaen havde  ”sluppet tankerne” og fået mere kontakt med deres krop.

I de forskellige kræftrådgivninger rundt omkring i landet findes der Brystkræftgrupper. Jeg har selv været inviteret et par gange, hvor vi har haft nogle intense timer over emnet Samliv og Seksualitet. Om lyst og specielt manglende lyst efter et behandlingsforløb - seksuelle Senfølger. Jeg har tydeligt oplevet, at når deltagerne først åbner op, så er der masser, der gerne vil dele deres egne oplevelser og erfaringer.

Der er skrevet en bog ”Kvinders Lyst”. Jeg tror faktisk ikke, den er til at købe mere, men måske kan den skaffes antikvarisk. Ellers findes den på E-Reolen som Lydbog. En bog, hvor to kvinder interviewer psykologen, sexologen, debattøren, komikeren, præsten, meditationslæreren, parterapeuten og lægen om den Kvindelige Lyst.

Jeg vil godt understrege, at sex og lyst handler om meget mere end biologi og hormoner. Seksualiteten er en kompleks affære, hvor det biologiske, psykologiske og det sociale spiller sammen på mange planer, og derfor skal der altid spejles bredt, og vi skal tage det alvorligt, når vi oplever manglende lyst. 

Helt sluttelig, vi har altid muligheden for at gå til egen læge eller din onkolog (hvis du fortsat er tilknyttet) og bede om at blive henvist til en Sexologisk Rådgivning.

Så vil jeg igen sige tak for dit brev, og jeg håber du kan bruge noget af det skrevne.

Jeg ønsker dig held og lykke.

Mange hilsner fra Susanne