Vi har mange års erfaring med at holde oplæg og møde deltagerne, hvor de er med deres senfølger.
Læs mere og book et oplæg
Nedenfor kan du se et udpluk af nogle af vores tidligere arrangementer og hente præsentationer fra vores oplæg
D. 2. marts 2020 holdt formand for Senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen oplæg om senfølger i Lyngby-Tårbæks lokale Kræftrådgivning.
Den 12. februar i Hjørring holdt Ph.d studerende Gorm Rasmussen fra Aalborg universitet oplæg om sit forskningsprojekt ”Effekten af styrketræning på vedvarende smerter efter behandling for brystkræft”.
D. 3. februar 2020 holdt formand for Senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen oplæg om senfølger med særligt fokus på brystkræft for DBO Roskilde Kredsen.
Senfølgerforeningen afholdt den 29. januar 2020 foredrag om smerter og smertebehandling i Kræftens Bekæmpelses lokaler i Aalborg.
Foredragsholder var Niels-Henrik Jensen, speciallæge i anæstesiologi og smertebehandling, NDAPM.,fhv. overlæge ved Tværfagligt Smertecenter, Herlev Hospital
D. 22. november 2019 holdt formand for senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen oplæg til nationalt seminar om immuno-onkologi for sygeplejersker.
D. 14. november 2019 holdt formand for senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen oplæg i Ballerup
D. 29. oktober 2019 holdt overlæge Niels-Henrik Jensen foredrag om smerter efter en kræftbehandling.
D. 18. september 2019 holdt formand for senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen oplæg i Holbæk.
D. 19. mars 2019 holdt formand for senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen oplæg på Hovedbibliotek Birkerød.
D. 15. november 2018 holdt formand for senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen oplæg i Greve Træningscenter.
Den 6. november 2018 holdt formand for Senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen et oplæg i Odense i PROPAforeningen med titlen: "Senfølger efter behandling for prostatakræft":
Tirsdag d. 23 oktober holdt formand for senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen og bestyrelsesmedlem Dorthe Kann Hostrup oplæg på sygehuset i Rønne på Bornholm.
70 kræftramte, pårørende og fagpersoner hørte oplægget.
D. 2. oktober 2018 på kræftrådgivningen i Vejle
Formand for Senfølgerforeningen Marianne Nord fortalte i sit oplæg :
- Hvad senfølger er
- Hvordan senfølger indgår i sundhedsvæsenets udvikling
- Om de mest almindelige senfølger
- Hvordan Senfølgerforeningen hjælper og vejleder patienter/borgere og pårørende
40 kræftramte, pårørende og fagpersoner hørte oplægget.
D. 7 maj 2018 hørte 100 mennesker oplæg på Biblioteket i Brønderslev.
Ali Amdi, Postdoc., Ph.D ved Psykoonkologisk Forskningsenhed, Aarhus Universitetshospital, forsker i koncentrations - og hukommelsesproblemer i forbindelse med kræft og kræftbehandling.
I sit oplæg fortalte Ali Amidi om forskningen på området, og hvordan den enkelte bedst kan håndtere sine problemer.
Foredraget var for alle med interesse i viden om senfølger efter kræft, og var lavet i et samarbejde mellem FOF Hjørring, DBO Vendsyssel, Brønderslev bibliotek og Senfølgerforeningen.
På billedet ses fra højre: Ali Amidi, Lisbet Rukjær Jensen (DBO) samt Dorthe Kann Hostrup og Hasse Tønning (begge fra Senfølgerforeningen
I forbindelse med kræftbehandling får en del patienter nervesmerter og føleforstyrrelser i fødder og i hænder.
Mange oplever at smerterne fortsætter efter afsluttet behandling og sluttelig ender det med, at smerter og føleforstyrrelser bliver en senfølge efter kræftbehandlingen.
Læge Lise Ventzel, ph.d. fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital har forsket i dette område.
Senfølgerforeningen har i 2017/2018 arrangeret orienteringsmøder med Lise i henholdsvis Aarhus, Aalborg, København, Odense, Aabenrå og Vejle. I alt har ca. 325 mennesker hørt Lises oplæg om føleforstyrrelser og nervesmerter.
Lise Ventzel m fl. fortæller om disse føleforstyrrelser og nervesmerter på video nr. 8/10 om Senfølger.
Tirsdag d. 10. april 2018
Rapport: Vidensopsamling på senfølger efter kræft (pdf)
Torsdag d. 15. marts 2018
v/ Marianne Nord Hansen, Formand for Senfølgerforeningen
Onsdag d. 28. februar 2018
Oplæg v/ Marianne Nord Hansen, Formand for Senfølgerforeningen
Tirsdag d. 14. november 2017
Oplæg v/ Marianne Nord Hansen, Formand for Senfølgerforeningen
Mandag d. 11. september 2017
I 2017 var Senfølgerforeningen til stede til Stafet for livet i Hjørring, Brønderslev, Aalborg, Frederiksberg, Næstved og Sorø. Det var muligt at få en samtale med repræsentanter fra foreningen samt at få udleveret oplysningsmateriale.
Lørdag d. 17. juni 2017
Repræsentanter fra Netværksgruppen i Aalborg deltog i Stafet for Livet i Rhododendronparken i Brønderslev. Vi gik først Fighterrunden og derefter havde Senfølgerforeningen et bord med pjecer og forskelligt informationsmateriale om senfølger i info-teltet.
På billedet ses Lise Byrdal og Hasse Tønning. De arbejder begge som frivillige i vores forening.
15. - 18. juni 2017 i Allinge
En hilsen fra folkemødet 2017 på solskinsøen Bornholm, hvor det var muligt at møde Senfølgerforeningen i patientteltet ved siden af Kræftens Bekæmpelses telt. Her kunne man få oplysninger om vores arbejde, samt hvordan man kan afhjælpe nogle af de senfølger, der kan opstå i forbindelse med en kræftbehandling. Vi håber at være med igen til næste år.
Torsdag d. 4. maj 2017 på Brønderslev Bibliotek, P. N. Jensens Plads 5, 9700 Brønderslev.
Med sin lægefaglige baggrund fortalte Mogens Munch om, hvad der findes af viden om senfølger efter kræft, hvordan de udarter sig samt hvad der kan gøres, for at afhjælpe, lindre og forebygge.
Foredraget er for alle med interesse i viden om senfølger - kræftramte.
Onsdag den 15. februar 2017 på Center for Kræft og Sundhed København, Nørre Allé 45, 2200 København N. samt torsdag d. 16 marts 2017 på Hjemdal, Peter Sabroesgade 1, 8000 Århus C.
Oplægget omhandlede den eksisterende forskning omkring de kognitive vanskeligheder som patienter kan opleve efter kræft og kræftbehandling, - herunder mulige årsager til problemerne samt rehabiliterings- og behandlingsmuligheder.
Klik her og læs "Gode råd til at give din hjerne de bedste betingelser"
Af Cand.psych, PhD, Malene Flensborg Damholdt & Cand.psych, PhD, Ali Amidi
D. 8 november 2016 i KIK-IND, Vestermarksvej, Nørager.
Sociolog Shaline Thedchanamoorthy fortalte om ”Livskvalitet og mestringsstrategier hos kræftbehandlede med senfølger”
Inge Kaldahl, cand.pæd i psykologi og sygeplejerske holdt foredrag om; ”Senfølgernes livshæmmende kraft og hvilke redskaber, der kan være med til at løse og lette noget af byrden ved livet med senfølger.”
Målgruppen for dette foredrag var kræftbehandlede med senfølger og deres pårørende - samt fagpersoner, som via deres arbejde møder kræftramte. Omkring 40 personer var til stede.
Kræftens Bekæmpelse Støvring og LOF stod for arrangementet i et samarbejde med Senfølgerforeningen.
D. 27. september 2016 i Odense og d. 11 oktober 2016 i Århus.
Oplægsholder: Line Thoft Carlsen, socialrådgiver, Cand.Soc., Ph.D.-studerende samt projektleder.
Begge informationsmøder vedrørte de senfølger, som børnekræftoverlevere kan stå overfor efter endt behandlingsforløb.
Køb eller download rapporten om børnekræftoverleveres senfølger
Læs Sundhedsstyrelsens: "Opfølgningsprogram for kræft hos børn"
Onsdag d. 21 september 2016 kl. 19.00 til 21.00 på Dragsbækcentret, Simons Bakke 37 i Thisted
Kræftrehabiliteringen i Thisted Kommune havde sammen med Kræftens Bekæmpelse – lokalforening i Thisted arrangeret foredrag om senfølger efter kræftbehandling.
Indlægsholdere var formand for senfølgerforeningen sygeplejerske og sociolog Marianne Nord Hansen samt bestyrelsesmedlem og sygeplejerske Dorthe Kann Hostrup.
Godt 40 personer deltog i mødet.
7. juni 2016 var Senfølgerforeningen inviteret til Frivillighuset på Bredgade i Pandrup af Kræftcafeen i Pandrup.
Emnet var "Den mentale mestring af senfølger". Ejer af Psykologisk Livssamtale Praksis Inge Kaldahl samt sociolog Shaline Thedchanamoorthy gav begge et oplæg.
I pausen var det muligt at orientere sig i foreningens materialer samt se på bøger og artikler om senfølger. Der var 60 tilmeldte til arrangementet, og der blev en livlig snak efter oplægene.
1. juni 2016 holdt Senfølgerforeningen informationsmøde på Nørre Alle i København. Projektleder og kandidat i Socialt Arbejde Line Thoft Carlsen gav et spændende oplæg om børnekræftoverleveres liv med senfølger. Deltagerne stillede spørgsmål, og der blev udvekslet erfaringer.
Line har udarbejdet rapporten "At overleve kræft som barn har konsekvenser for resten af livet". Rapporten er baseret på børnekræftoverleveres unikke viden om et liv med senfølger. Den kan købes på cancer.dk.
14. september 2016, Aalborg.
Oplægsholder: Line Thoft Carlsen, socialrådgiver, Cand.Soc., Ph.D.-studerende samt projektleder.
Aftenens informationsmøde vedrørte de senfølger, som børnekræftoverlevere kan stå overfor efter endt behandlingsforløb. Mødet henvendte sig primært til børnekræftoverlevere og/eller forældre og pårørende. Godt 30 personer deltog i mødet og debatten.
Formålet med mødet var at præsentere Line Thoft Carlsen`s rapport ”At overleve kræft som barn har konsekvenser for resten af livet”.
For børnekræftoverlevere skal senfølger ikke betragtes som enkeltstående tilfælde, men bør i stedet betragtes som et mere komplekst problem, hvor flere faktorer påvirker hinanden. I flere tilfælde kan eksempelvis fysiske senfølger ikke blot afhjælpes med redskaber eller hjælpemidler, men bør også betragtes ud fra dets påvirkninger på eksempelvis sociale og mentale faktorer. For at forstå senfølger og de problemer, der kan relateres til disse er det derfor nødvendigt at betragte barnets og eventuel familiens livssituationer som helhed.
Under mødet blev bl.a. senfølger som sundhedsbegreb og den eksisterende evidens på senfølgeområdetdebatteret - herunder hvordan mankan argumentere for sin sag om hjælp til den aktuelle livssituation grundet senfølger.
Det kom frem at en gruppe forældre i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse har oprettet et netværk, som henvender sig til familien som helhed. Her kan man som familie mødes med andre familier som har børn, der har været igennem et kræftbehandlingsforløb. Gruppen mødes hver måned på Kræftrådgivningen i Aalborg.For mere information og eventuel tilmelding kontaktes Helene Engedal via mail: Heleneengedal@hotmail.com
På FaceBook-gruppen ”Forældregruppen 303b” er forældre til et barn, der har eller har haft kræft altid velkomne.
Køb eller download rapporten om børnekræftoverleveres senfølger
Læs Sundhedsstyrelsens: "Opfølgningsprogram for kræft hos børn"
Lines Thoft Carlsen har i sin Ph.D. fokus på sociale konsekvenser af børnekræft, både under behandlinger, perioden lige efter afsluttet behandling, og ligeledes senfølger i voksenlivet. Forhåbentlig kan hendes endelige afhandling lægge et pres på relevante aktører og deres arbejde med senfølger hos kræftoverlevere.
23. november 2015 inviterede Senfølgerforeningen til orienteringsmøde om mestring af senfølger. Sociologen Shaline Thedchanamoorthy og psykolog og sygeplejerske Inge Kaldahl holdt oplæg om emnet.
Se invitationen
12. maj 2015 i Kræftrådgivningen i Aalborg inviterede Foreningen for Kræftbehandlede med Senfølger til oplæg og dialogmøde om beskæftigelsesbetingelser for kræftramte. Socialrådgiveren Susanne Obel Frydkjær holdt oplæg om emnet.
Hent præsentation om beskæftigelseslovgivningen
22. januar 2015 kl. 17:00 - 19:00 i Center for Kræft & Sundhed i København fortalte forskeren Katrine Carlsen og socialrådgiveren Else Marie Bjørnson om muligheder og dilemmaer for kræftpatienter i forbindelse med at forblive på, at vende tilbage til, eller at forlade arbejdsmarkedet.
Se invitationen
På Christiansborg blev der d. 23. oktober 2014 sat fokus på senfølger. Konferencen havde følgende dagsorden: Hvordan skal senfølger efter kræft håndteres, og hvordan kan de forebygges?
Læs programmet
København, mandag den 2. dec. 2013 kl. 19
Oplæg af operasanger Tina Kiberg om hendes kræftforløb - at tænke positivt og at komme videre.
Aarhus, torsdag den 21. nov. 2013
Oplæg af overlæge Gitte Juhl om senfølger og påvirkning af arbejdslivet.